В Україні близько одного мільйону людей залишилися без житла — експерт

Через війну в Україні близько одного мільйону людей залишилися без житла. Тому ті, хто хоче жити в комфорті, залишаться в Європі.

В Україні близько одного мільйону людей залишилися без житла 
В Україні близько одного мільйону людей залишилися без житла 

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Рівень життя в ЄС, як і рівень мінімальних зарплат вище. Якщо мінімальна зарплата в Україні зараз приблизно становить 6500 грн, то мінімальна зарплата у Польщі 24−27 тисяч гривень. Якщо ми кажемо про Німеччину, то мінімалка там з початку цього року складає 2050 євро або 82−84 тисячі гривень. Тобто різниця в 12−13 разів. Якщо говорити, чи можна жити там на ті кошти? Звичайно, бо мінімальна заробітна плата в ЄС, як платформа, щоб збирати податки, а й з урахуванням життя. Тому люди на такі кошти можуть задовольняти всі фізичні потреби", — каже експерт.

За його словами, чи захочуть українці повертатися після перемоги в країну, це виклик, який стоїть перед державою.

«Повернення в Україну — це суто економічна категорія. Для того, щоб українець повертався на батьківщину йому потрібно відповісти на три головні питання. Чи буде безпечно знаходитися в Україні, де людина буде жити, адже за інформацією, яку зареєструвала Дія, майже 335 тисяч будинків, квартир та житлових приміщень в Україні знищено. Біля одного мільйону людей залишилися без житла. Коли повернуться люди, де вони будуть жити? А також де вони будуть працювати та заробляти кошти. Людина шукає можливість, щоб забезпечити себе, дітей та батьків. Тому людина буде замислюватися, що вона має за кордоном та що вона буде мати в Україні. Адже будемо відверті, після закінчення війни на другий день сюди не зайдуть мільярди грошей. Не відбудеться швидкого відновлення. Тобто життя українців після нашої перемоги не буде на другий день настільки комфортним, що всі приїдуть. А ті, хто хоче жити в комфорті, залишаться в Європі. А ті, хто захочуть відбудовувати Україну, повернуться», — каже експерт.

На його думку, потрібно, щоб держава постійно стимулювала бажання людей повертатися.

«Крім житлової інфраструктури потрібно буде будувати соціальну. Адже люди хочуть знати в яких школах будуть навчатися їх діти, та в які лікарні вони їх поведуть. Крім того, чи зможуть вони знайти роботу та самореалізуватися. Також які будуть умови для ведення бізнесу. Наскільки буде цікаво іноземцям вкладати гроші в нашу країну. Це серйозні виклики», — каже експерт.

Він підкреслив, що за даними НБУ на відбудову України будуть інвестувати сотні мільярдів доларів.

«Однак, якщо не буде швидкого економічного зростання та швидкого зростання зарплат, то ми опинимося в унікальній ситуації. В країні будуть гроші, а нікому буде їх освоювати. Нікому буде працювати, хоча для цього будуть створені всі умови», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації