Чи нададуть Україні гарантії безпеки до вступу в НАТО

Заява Польщі, Чехії та Словаччини про надання гарантій безпеки Україні до вступу до НАТО — це лише красива ідея.

Чи нададуть Україні гарантії безпеки до вступу в НАТО
Чи нададуть Україні гарантії безпеки до вступу в НАТО

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«5 стаття договору про НАТО передбачає, що у разі нападу на одну з країн НАТО, усі інші держави члени Альянсу зобов’язуються надати військову допомогу. Тобто дати спільну відсіч агресору. Гарантії військової безпеки для України якраз задіяння по відношенню до нашої країни цієї статті договору НАТО. В будь — якому випадку мають бути гарантії, що до України буде застосована стаття 5, яка не є членом Альянсу. Тому йдеться не про гарантії безпеки від Польщі, Словаччини та Чехії, а про вступ України до НАТО. Те, що пропонують ці три держави не відрізняється від вступу України до НАТО. Тобто всі члени Альянсу у разі нападу на Україну, мають воювати на її боці. Однак це те, що зараз не може реалізувати Альянс. Більшість держав не збирається воювати з росією. Тому заява Польщі, Чехії та Словаччини — це красива ідея», — каже експерт.

За його словами, гарантії безпеки для України можна реалізувати двома шляхами.

«З одного боку Україна може стати членом Альянсу. З іншого боку — це міжнародний договір за участю рф, де будуть прописуватися реальні механізми протидії державі агресору. Тобто якщо говорити про безпеку в Європі та гарантії для України, то можливо треба створювати новий документ на заміну, який був у Хельсінкі. На Заході прекрасно розуміють, що потрібна нова архітектура безпеки, яка б надавала гарантії Україні та країнам ЄС, й Грузії, Молдові та іншим. Тому потрібен інший формат. Поки ніхто з країн Альянсу, включаючи Польщу, не готовий, щоб воювати з росією напряму. Поразка рф у війні одразу вирішить багато питань. В тому числі російську присутність в Молдові. Тобто в Європі виникнуть нові геополітичні реалії. Якщо росія зміниться, тоді і відпаде необхідність таких гарантій. Якщо до кінця року чи в наступному відбудеться зміна влади в рф, а нова влада відмовиться від анексії та виведе війська рф з Придністров’я, то настає нова геополітична реальність. Вже відштовхуючись від цього будуть надаватися гарантії безпеки Україні «, — каже експерт.

Він підкреслив, що Україна отримає гарантії безпеки після завершення війни.

«Вони будуть вирішуватися через новий безпековий договір в Європі на заміну документу, який було підписано в Хельсінкі. Питання вступу України до НАТО матиме суттєвий прорив після завершення війни. Про це прямо заявляють США, Британія, Німеччина та Франція. Проте навіть після завершення війни ніхто просто так не дасть Україні гарантії безпеки та не візьмуть її в НАТО, доки не будуть виконані всі реформи. Хоча ПДЧ немає, але всю домашню роботу, яку туди записали, її все рівно доведеться виконувати. Тобто Україна має відповідати всім критеріям для вступу в Альянс», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що Україна має отримати від НАТО чітку схему набуття членства, а до його отримання Альянс повинен надати Києву гарантії безпеки. Про це йдеться у спільній статті прем'єр-міністрів Польщі, Чехії та Словаччини.

Рекомендовані публікації