Якщо Україна — сировинно-ресурсний центр, значить гарантований найнижчий рівень доходів, — економіст

Якщо Україна — сировинно-ресурсний центр, значить завжди гарантований найнижчий рівень доходів, як мінімум, в Європі. Тому що сировинно-ресурсний придаток — це найнижча роль, яка тільки може бути в економічній системі.

Андрій Новак і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Це відчуття напевно притаманне зараз багатьом українцям — відчуття очікування. Ми очікуємо контрнаступу, ми очікуємо якомога швидшої перемоги, звільнення всіх українських земель, історичних, етнічних, можливо, не тільки до кордонів 1991 року. Ми очікуємо те, що після нашої військової перемоги в нас є шанс починати якесь зовсім інше, нове життя, на іншому, новому, кращому рівні», — зазначив він.

Експерт впевнений, що у світі не існує глобальної змови.

«Тому що це показує історія економічного розвитку кожної країни, навіть кожного регіону, континенту. Ця історія показує, що кожна країна завойовує своє місце під сонцем. Немає такого поняття, щоб якійсь країні забороняли щось виробляти, чи чимось торгувати, чи розвивати свою інфраструктуру. Ми повинні розуміти, що світ глобальний вже, як мінімум, 50−60 останніх років. І він таким завжди вже буде в майбутньому. Це база, від якої треба відштовхуватися. У цьому глобальному світі працює глобальна економіка. Це означає, що зв'язки взаємні між компаніями, між країнами, урядами країн все тісніший, тісніший і тісніший. Як ті зв'язки формуються? Тільки на основі одного — вигоди», — пояснив економіст.

На його думку, Україна повинна бути високоіндустріальною розвинутою та технологічною країною, оскільки в нас є для цього всі можливості.

«Наша основна можливість — це людський капітал, який в нас на дуже високому рівні. Тільки весь цей людський капітал і величезні матеріальні ресурси, якими ми володіємо на своїй території. Усе це потребує тільки одного, завдяки чому всі розвинені країни стали розвиненими, — правильна економічна модель. І ця економічна модель не ресурсна, не сировинна, навіть не транзитна. Усе це має бути присутньо, але тільки заради вищого завдання», — наголосив Новак.