Іде покращення відносин України з Чилі та Нігерією, — Чаленко

Євросоюз працює над тим, щоб союзниками України стали ще чотири «пріоритетні країни». Йдеться про Бразилію, Чилі, Нігерію та Казахстан.

Іде покращення відносин України з Чилі та Нігерією, — Чаленко

Політолог Ігор Чаленко прокоментував перспективи такого союзництва в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Мова йде про боротьбу ЄС за вплив, з одного боку, на глобальний південь, південну Америку (Бразилія та Чилі), а з іншого боку, на західну Африку (Нігерія) та центральну Азію (Казахстан). Кожна з цих країн має свою історію спілкування з Китаєм, з російською федерацією. І очевидно, що дійсно Європейський Союз міг би посилити власний вплив на них за рахунок економічних і геополітичних пропозицій. Як на мене, найбільш реальним шляхом іде покращення відносин України з Чилі та Нігерією, де дійсно буде грати роль здебільшого економіка. З Казахстаном можуть бути нюанси, зважаючи на те, що пан Токаєв є президентом у постназарбаєвську епоху. Ми бачимо зараз цілеспрямовану міграцію в бік Китаю. А щодо Бразилії, то ми всі добре знайомі останні тижні з контроверсійними заявами. І очевидно, що Бразилія як член БРІКСу зараз намагається протистояти євроатлантичному простору. Тому треба Європейському Союзу перевести в більш нейтральну позицію найбільшу країну в Південній Америці», — пояснив він.

За його словами, такі дії Європейського Союзу покажуть його геополітичну вагу у відриві зі Сполученими Штатами Америки.

«Треба дивитися на голосування за резолюцію до річниці широкомасштабного вторгнення. Ми знаємо, що дуже багато було вкладено російською федерацією для того, щоб країни голосували або жовтою кнопкою, або взагалі не голосували. То, звичайно, це поле сьогодні для підняття наших відносин та Європейського Союзу», — відповів політолог на питання про можливих майбутніх союзників України.

Чаленко нагадав, що зараз організовується турне міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Африки.

«Там ми зможемо досягти певних результатів. Так само у фокусі уваги країни Латинської Америки. Тобто немає сенсу називати конкретні країни, щоб не „палити“ їх. Треба дати можливість нашим дипломатам відпрацювати», — підсумував експерт.