За ментальністю Україна така ж, як і росія — експерт

В Україні так само, як і в росії на чолі президенти. Хоча у нас з 2014 року парламентська — президентська республіка.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Група нардепів подала законопроект щодо змін в Кримінальний і Кримінально-процесуальний кодекси за критику влади через бацилу руського миру, неосвідченість чи недоумковість. Крім того, нардепи хочуть себе знайти та показати, але вони не знають у чому. Проте норма чи закон це лише формальне обслуговування політичних думок та замовлення», — каже експерт.

Він підкреслив, що за ментальністю Україна така ж як і росія. Адже куди не кинь у нас також на чолі одні президенти.

«Якщо при Кучмі була президентська республіка, то починаючи з 2014 року у нас парламентська республіка. Однак нардепи дискредитують український парламентаризм. Адже такі ініціативи небезпечні. Кримінальне право захищає суспільний лад через призму прав людини. У другому розділі Конституції написано про основні права, свободи та обов’язки. Варто зазначити, що права та свободи це не одне і теж. Тому, щоб не порушувати конституційний лад треба давати зброю слідчому обережно, тобто в розумінні, що викладаємо диспозицію кримінальної відповідальності обережно. А не так, що прокинувся сьогодні нардеп і він побіг в Раду і щось там написав», — каже експерт.

Він підкреслив, що планіда нардепів терпіти критику від народу.

«Якщо нардеп до цього не готовий, то не треба йти в депутати. Ти влада, тому ти повинен перебувати під критикою. Якщо ж нардепи до цього не готові, то не треба йти до влади. Тому нардепи мають зарубити це собі на носі», — резюмує експерт.