Якщо українці залишаться за кордоном відбудовувати Україну будуть індуси- експерт

Якщо українці залишаться за кордоном, відбудовувати, Україну будуть індуси, китайці чи мешканці країн середньої Азії або Африки.

Якщо українці залишаться за кордоном відбудовувати Україну будуть індуси
Якщо українці залишаться за кордоном відбудовувати Україну будуть індуси

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

«Ще до початку військових дій в Україні не вистачало будівельників. Після перемоги будівельна галузь в Україні буде головною галуззю, яка буде підштовхувати наше економічне зростання. Проте це не означає, що люди, які працювали в офісах все закинуть та підуть працювати на будмайданчик. Цього не відбудеться. Крім того, після війни великий прошарок українських чоловіків, коли відкриють кордони, поїдуть до своїх жінок у Європу. Вони знайдуть простий шлях, щоб не чекати 5−10 років поки відбудеться відбудова України, а купити квиток на автобус та заробляти гроші вже тут і зараз. Якщо нам не буде вистачати білих комірців, то треба буде почати залучати іноземців в нашу країну», — каже експерт.

За його словами, головна проблема, кого ми будемо кликати до нас в країну.

" До війни вважав, що можемо залучити сюди мешканців країн середньої Азії. Адже вони знають російську мову і з ними можна буде комунікувати. Але до нас можуть поїхати ті, хто раніше працював на теренах рф. Тут питання наскільки вони піддалися пропаганді і як вони будуть відноситися до України. Також перед українським суспільством постане питання, а чи захочимо ми, щоб вони їхали сюди зі своїми родинами. Чи ми хочемо, щоб вони їхали сюди на період 1−5 років на підставі робочих віз, а після цього поверталися на батьківщину. Можливо сюди заїдуть індуси. Це питання, які потрібно підіймати вже сьогодні. На ці виклики повинні реагувати не тільки науковці, а й СБУ. Потрібно оцінювати звідки ми хочемо взяти людей, щоб з часом не мати проблем", — каже експерт.

Він підкреслив, що Польща почала будувати свою міграційну стратегію ще у 2004 році.

" В 2006 році вони представили проєкт спрощеного працевлаштування для мешканців 6 країн. Це Молдова, Україна, Білорусь, росія, Вірменія та Грузія. За десять років цієї програми українці отримали 1 млн 700 тис запрошень на роботу. Зараз в Польщі перебуває близько 3 млн українців, які генерують близько 20% ВВП цієї країни. Але для того, щоб це відбулося потрібно, щоб пройшло 17 років", — каже експерт.

Також експерт не виключає, що до України можуть приїхати китайці та мешканці країн Африки. Головне, як на це відреагує українське суспільство.

Рекомендовані публікації