Будь-яка вакцинація повинна бути лише за згодою людини, — експерт про примусову вакцинацію проти COVID-19

Міністерство охорони здоров’я знову намагається впровадити примусову вакцинацію від коронавірусу.

Будь-яка вакцинація повинна бути лише за згодою людини, - Олег Панасенко
Будь-яка вакцинація повинна бути лише за згодою людини, - Олег Панасенко

Про це повідомив Олег Панасенко, голова Вільної профспілки медичних працівників України (ВПМПУ) та член Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок.

«Згідно з чинним законодавством, Кабінет міністрів України зобов'язаний погоджувати свої нормативно-правові акти зі Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок як з членом соціального діалогу. Нещодавно на погодження до Спільного представницького органу прийшов проєкт наказу № 1160. Сам проєкт не викликає ніяких питань. У ньому говориться про те, що людина, хвора на інфекційні хвороби, не має права бути допущена до роботи у сфері громадського обслуговування. Це добре. Для того, щоб не розповсюджувалися інфекції, таку людину треба виявити на періодичних медичних оглядах і вилікувати», — зазначив він у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Але Вільна профспілка медичних працівників України не погодила другу частину наданого проєкту наказу, де йдеться про те, що невакцинованих осіб не будуть допускати до роботи, оскільки фактично цей розділ є «прихованим примусом до вакцинації від коронавірусу COVID-19 препаратами сумнівної якості та безпеки».

Також експерт наголосив, що Всесвітня організація охорони здоров'я досі не надала офіційного підтвердження ефективності та безпеки, у тому числі у віддаленому періоді, препаратів, які називають «вакцинами від COVID-19». Тому Вільна профспілка медичних працівників України направила звернення до керівництва Спільного представницького органу профспілок з проханням не погоджувати цей проєкт наказу в розділі, який стане приводом до впровадження примусової вакцинації.

«Усе зроблено хитро, щоб одразу не викликати обурення в суспільстві», — пояснив голова ВПМПУ.

Панасенко нагадав, що в 1962 році в Європі теж велась пропаганда препарату «Талідомід» — ліки, які давали вагітним, — внаслідок яких спостерігалися прикрі наслідки серед народжених дітей.

«Не виникає ніяких питань, наприклад, щодо вакцини проти поліомієліту, або проти вірусу Гепатиту В. І у нас є справжні ефективні вакцини. Але виникає багато питань стосовно так званих вакцин проти коронавірусу. Ми не знаємо, наприклад, чи впливають вони на генетику людини та скільки разів треба колоти бустерну дозу для того, щоб виник стійкий імунітет від COVID-19. До речі, від поліомієліту людина вакцинується один раз на все життя в ранньому дитинстві», — додав він.

Саме тому Вільна профспілка медичних працівників України надіслала звернення до керівництва Спільного представницького органу з проханням не погоджувати ці зміни.

«У зверненні нашої профспілкової організації ми вказали, що цим проєктом наказу порушуються конституційні права громадян нашої країни, а також стаття 43 „Згода на медичне втручання“ Закону України „Основи законодавства України про охорону здоров'я“. Ми вважаємо, що будь-яке медичне втручання, будь-яка вакцинація повинна бути лише за згодою людини. І ніхто не має права примусити людину вакцинуватися», — підкреслив Олег Панасенко.