Дистанційний бій: завдяки цим технологіям ми зможемо швидше перемогти

Україна запізно підійшла до дистанційного бою, адже війна йде вже другий рік. Тільки зараз Збройні Сили України усвідомили, що це невід’ємна технологія, що це в першу чергу може зберегти життя військовослужбовців.

Петро Сологуб у програмі "Точка зору"
Петро Сологуб у програмі "Точка зору"

Про це заявив військовослужбовець Петро Сологуб у програмі «Точка зору» з Валерієм Пильгуном на телеканалі I-UA.tv.

«Ми розвиваємося, технології не стоять на місці. І ми бачимо, як ворог це застосовує. Звичайно, ворог має дуже багато підтримки, особливо підтримки від Китаю, хоча вони це приховують. Але хто, як не ми, військовослужбовці, знаємо, розуміємо, бачимо безпосередньо на полі бою те, як вони не шкодують цієї техніки, крилатої техніки (дрони). Тобто вони їх використовують 24/7. Недооцінювати ворога — це дуже погано. І коли ми намагалися другий-третій місяць війни достукатися до влади, говоривши про те, що є проекти відповідні дистанційного бою, є розробники, потрібно фінансування на це, потрібно дати змогу на це розвиватися, чомусь влада це не розглядала. Мабуть, тому що при владі умовний совок», — зазначив він.

Валерій Пильгун і Петро Сологуб
Валерій Пильгун і Петро Сологуб

Гість програми підкреслив, що Україна втратила багато побратимів, а якби ще з початку повномасштабної війни втілили програму дистанційного бою, набагато більше збереглося життів.

«Але я дякую Збройним Силам України, керівництву ЗСУ, Президенту за те, що вони все ж таки усвідомили це, що вони прийняли рішення, що ці технології передові, вони невід'ємні зараз для цієї війни та тільки завдяки цим технологіям ми зможемо перемогти, швидше перемогти та набагато більше зберегти життя наших побратимів», — додав військовий.

За його словами, є різні види дронів: цифрові та аналоги.

«Цифровий іде під супутником, він повністю стабілізований і ловить сигнали, хвилі. Аналог — це коли є пілот, є приймач, є передавач, який передає сигнал на дрон, а пілот безпосередньо цим управляє. Але, на превеликий жаль, зараз іде така боротьба, хто подолає цей бар'єр, хто розумніший і хто більше вкладе фінансування в те, щоби ці машини глушити. Зараз мова йде про РЕБи (радіоелектронна боротьба). З нашої сторони теж є ця радіоборотьба і від ворога є. Але зараз іде таке випробування, хто кого подолає. А український народ завжди відзначався тим, що вони розумово, інтелектуально більше розвинені в цьому світі», — підсумував Сологуб.