Розмова Сі з Зеленським: Україна має залучати потенціал Китаю для зупинення війни

Україна має залучати потенціал Китаю для того, щоб зупинити криваву агресію рф проти України.

Сі Цзіньпін та Володимир Зеленський
Сі Цзіньпін та Володимир Зеленський

Про це в коментарі заявив екс-посол України у КНР Ігор Литвин.

«Поки, крім офіційного повідомлення на президентському сайті, немає додаткової інформації про що йшлося у телефонній розмові президента В. Зеленського та голови КНР Сі Цзіньпіна. Але після неї було опубліковано указ про призначення Павла Рябікіна послом України у КНР. Також Сі призначив Спецпредставника з питань встановлення миру в Україні», — каже експерт.

До речі, за словами І. Литвина, Китай та Україна з 2011 року є стратегічними партнерами після підписаної відповідної декларації, що було підтверджено в укладеному у 2013 році Договорі про дружбу та співробітництво України та КНР.

«Ми маємо дотримуватися норм, які задекларували. Тому по-іншому щось сприймати, що нав'язують нам ЗМІ, неприпустимо. Адже наші країни вже давно погодили, що ми є стратегічними партнерами та визнаєм суверенний статус один одного. Не бачу жодних перспектив, щоб цей статус визнаваний роками змінився. Не вірю, що китайська влада може піти на те, щоб просто взяти та зламати», — каже екс-посол України у КНР.

За його словами, наявність Договору про дружбу і співробітництво особливо свідчить про те, що Україна та Китай визнають суверенітет один одного.

«Тим більше, що у 2013 році між Україною та КНР було також підписано відповідний документ, де було визначено, що Китай є гарантом української безпеки. Зокрема, в ньому було зафіксовано, що Китай, як ядерна держава у випадку загрози для України з боку ядерної держави, буде виступати нашим гарантом та захисником», — каже Ігор Литвин.

За його словами, в інтересах України співпрацювати з Китаєм та підтримувати дружні інтереси.

«Це стосується і Китаю. Для нас КНР є найголовнішим торговельним партнером. Обсяг торгівлі складав ще у 2021 році більше 19 млрд доларів. Для КНР це трохи менше 1% його щорічного обсягу зовнішньої торгівлі, але для України Китай є найбільшим та найголовнішим торговельним партнером. Втрачати Китай, як партнера нам не вигідно. До речі, Україна експортує в Китай зерно, соняшникову олію і так далі. Тому перспектива наших відносин оптимальна та передбачена. Нам не вигідно псувати відносини з КНР. Ми маємо краще залучати потенціал Китаю для того, щоб зупинити криваву агресію рф проти України. Тобто, щоб Китай натиснув на росію для того, щоб в кремлі припинили знищувати нашу націю. В цьому вбачаю сенс нашого стратегічного партнерства з Китаєм», — резюмує екс- посол України у КНР.

Рекомендовані публікації