У Полтаві до 28 травня триває виставка про російські злочини проти журналістів в Україні

На Театральній площі у Полтаві експонується фотовиставка The War Is Not Over Yet («Війна ще не закінчилася»). Проєкт покликаний розповісти про тих, завдяки кому світ знає про війну, яку розвʼязала Росія проти України. Йдеться про журналістів та журналісток, які загинули, були поранені, опинилися під обстрілами, у полоні або зазнали переслідувань від початку повномасштабного вторгнення.

У Полтаві до 28 травня триває виставка про російські злочини проти журналістів в Україні

На вуличних стендах зібрано інформацію про злочини Росії проти українських та закордонних журналістів від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Загалом після 24 лютого 2022 року росіяни здійснили понад 500 злочинів проти медіа: представники преси з перших днів нападу стали мішенями російських військових, які бояться розголосу про свої злочини в Україні.

Станом на 25 квітня 2023 року, за даними Інституту масової інформації, росіяни вбили 53 українських та іноземних журналістів: 8 із них загинули під час виконання професійних обов’язків, 45 — як учасники бойових дій або внаслідок обстрілів чи катувань. Ще щонайменше 17 журналістів поранили, 21 медійник був викрадений. Крім того, ще 16 кримських журналістів перебувають в ув’язненні за політично мотивованими справами.

Уперше виставку представили торік у Києві, потому її побачили у Боярці, Вінниці та Одесі.

Організатори виставки: Український ПЕН, Інститут масової інформації, Центр прав людини ZMINA, Національний музей Революції Гідності, Премія імені Георгія Гонгадзе.

Регіональний партнер: Український інститут національної пам’яті.

Додаткова інформація: +38 097 602 34 22

Фото надане Національним музеєм Революції Гідності