ООН очікує розпад — експерт

Через бездіяльність та неспроможність ООН може припинити своє існування.

ООН очікує розпад
ООН очікує розпад

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив політолог — міжнародник Максим Несвітайлов.

«Масовані обстріли України відбувалися за головування росії в Радбезі ООН. При цьому різні юристи- міжнародники з багатьох країн доводили, що росія по своїй суті перебуває в ООН незаконно. Також вона незаконно перебуває в Раді безпеки ООН. Адже країни входять до ООН лише шляхом голосування, а за вхід рдо ООН ніхто не голосував. Тому ми не говоримо про міжнародне право, а про політичну волю членів цієї організації. Вони чомусь намагаються дипломатичним шляхом спробувати знайти варіанти примирення агресора», — каже експерт.

Експерт підкреслив, що для виключення рф з ООН потрібна політична воля.

«ЇЇ на міжнародній арені немає. В ООН вважають, що якщо рф буде включена в систему міжнародних відносин, то буде легше вирішувати ті чи інші питання. Крім того, там вважають, що в майбутньому треба буде відбудовувати відносини з ООН. Тому ООН рухається тим же шляхом, яким рухалася сумнозвісна Ліга націй. Тільки ООН прожила трішки довше за попереднє міжнародне глобальне об’єднання. Не виключаю, що може відбутися припинення цієї організації і створення чогось нового. Але все треба буде переписувати та перекладати масу угод, тому вважаю, що відбудеться певний перезапуск та зміна внутрішніх концепцій та парадигм в середині ООН. Після чого вона перетвориться на дискусійний клуб, який ні на що не впливає або вона проведе внутрішнє реформування та щось перезапуститься. Також можуть з’явитися нові міжнародні об’єднання, а ООН буде існувати, але не зможе ні на що впливати», — зазначає експерт.

За його словами роль ООН зараз полягає в тому, щоб оформити факти визнання агресії рф в певну юридичну площину.

«Щоб все це потім використати на міжнародному трибуналі, де будуть судити путіна та його поплічників та під час МКС, де також судитимуть путіна та інших менш дрібних пішок за злочини проти людства», — підкреслює експерт.