В Україні викохали дуже цікаву тваринку — хамелеонізм, — Голомша

Війна внесла свої корективи, і українці повинні усвідомити це, бо вже висить у повітрі питання переосмислення всього.

Микола Голомша в програмі "Суспільні діалоги"
Микола Голомша в програмі "Суспільні діалоги"

Про це сказав заслужений юрист України та політик Микола Голомша в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Ми, українці, надмірно емоційний народ, народ, який більше сприймає емоціями, який живе постправдою. Нам потрібно переосмислити філософію життя. Тобто ми маємо розуміти, що маємо бути відповідальнішими, маємо бути далекоглядними, маємо бути обережними та маємо бути правдивими. Оці атрибути державності, які притаманні демократичним державам, які притаманні Європі, старій, сивій Європі, бо Україна і є ворота до Європи, нам потрібно втілювати в життя», — зазначив він.

У новому випуску поговорили про те, що в українському інфопросторі поширюється думка, що влада готується до виборів.

«У жовтні виходить строк діяльності Ради, яка була обрана на позачергових виборах. Ми маємо обговорювати ризики, ми маємо обговорювати всю тематику, яка стосується виборів під час війни, чи можуть вибори проводитися під час війни. А чи можна проводити вибори під час війни з точки зору суспільно-політичної? Один із серйозних гравців, який не один раз делегував виборами, сьогодні в Москві, його (Медведчук, — ред.) віддали. Ключі від всіх тих тонкостей і секретів виборів там, по-перше. По-друге, вся наявна інформація з розташування виборчих комісій, дільниць там. Тому тут питання безпеки людини. Під час війни йдуть ракетні обстріли, йдуть відповідні бойові дії. Давайте поглянемо на іншу точку зору, чи можна проводити вибори під час війни, коли майже 15 мільйонів населення сьогодні поза межами, бо дуже багато людей вимушені були покинути свої домівки — це біженці. Дуже багато людей депортовано. І мільйонна армія сьогодні на передовій. А 20% української землі окуповано», — пояснив юрист.

На його думку, питання виборів під час війни потребує переосмислення та дослідження.

«Ми маємо зрозуміти, що тут не повинно бути бажання провести вибори, бо так сьогодні складаються зірки, а ми повинні думати сьогодні про Україну, як ті зірки складаються для України та для українців. Треба розуміти, що українці оцінять керманичів не за результатами виборів і буттям при владі, а за результатами „що зроблено для людини“», — сказав Голомша.

Політик підкреслив, що сьогодні влада має розглядати майбутню Раду не як привілей.

«Багато з них не будуть розуміти, що відбувається, багато — будуть дуже покірними. Бо в Україні викохали дуже цікаву тваринку, яка називається хамелеонізм. Коли приходить новий керівник, всі намагаються перефарбуватися, перелаштуватися, змінитися. Іноді аж гидко дивитися, коли люди забувають за совість, за чесність, за гідність. Вони починають робити речі, які не притаманні людині, особливо простій людині», — додав він.

За його словами, усі багатства, які сьогодні є в Україні, повинні запрацювати на українця.

«Влада повинна перетворити олігархат в крупний національний бізнес. Ми маємо рухатися в бік правової держави, де людина буде найголовнішою цінністю держави. Сьогодні ми маємо рухатися в бік цінностей і переживати за державний інтерес, ми повинні рухатися в бік демократичної держави», — наголосив Голомша.