Кожному українцю мають додатково виплачувати по 50 доларів — ексзаступник голови НБУ

Виплата кожному українцю по 50 доларів на місяць допоможе запустити бізнес та підняти гривню.

Олександр Савченко
Олександр Савченко

Про це під час ефіру повідомив професор, ексзаступник голови правління НБУ та економіст Олександр Савченко.

«Економіка за минулий рік впала приблизно на 32 — 33%. Так само впали і доходи українців через інфляцію. Вона була на рівна 27%. Тому коли депутати прийняли рішення збільшити доплати всім силовикам, це вдарило по бюджету. Туди входять не лише наші герої на фронті, але і представники автоінспекції та митники. Це є абсурдом, адже у нас пенсії 2500 гривен, а зарплати тих, хто не на передовій збільшуються на 30 тисяч. Хоча в них і так зарплата близько 30 тисяч. Тому відбувається втрата будь-яких соціальних орієнтирів наших депутатів. Коли економіка впала, можна платити гідно лише тим, хто захищає нашу батьківщину зі зброєю в руках на першій та другій лінії фронту», — каже економіст.

Він підкреслив, що 60% нашого бюджету формується нашими партнерами — ЄС і США.

«В цьому році економіка на дні, і якщо порівнювати цей рік з минулим, то приблизно він буде на рівні 2022. Не виключаю, що буде якесь пожвавлення, але не значне. Більш вірогідно, що в цьому році буде нульове зростання ВВП. А доходи українців вже впали. Вони на дуже низькому рівні. Вони настільки низькі, що мова йде про фізичне виживання 7 млн українців. При тому, що в країні залишилося дуже мало українців. Тобто майже 5 частина українців знаходиться на межі виживання. Це тотальна бідність. Тому моя пропозиція до країн ЄС, Заходу та Великої сімки, а також США — допомагати звичайним українцям. Зокрема, всім українцям доплачувати хоча б по 50 доларів на місяць до закінчення війни. Це близько 2 млрд доларів на місяць. Це б врятувало б багатьом життя та дало б поштовх у відновленні економіки. Якби це сталося, то економіка б зросла на рівні 3−4%. Адже люди б почали більше витрачати. А це дає поштовх бізнесу. Також це б стабілізувало гривню. Українці почали б здавати долари, пропозиція на ринку б зросла і курс би стабілізувався, а інфляція почала би падати», — каже економіст.

Він підкреслив, що від уряду не треба чекати допомоги — головне, щоб чиновники не шкодили.

«А якщо кожен українець додатково отримуватиме 2000 гривень на місяць, то це б пожвавило економіку та давало б роботу малому та середньому бізнесу. Це б дозволило українцям протриматися до завершення війни — потім буде легше. Адже прийдуть інвестиції», — резюмує експерт.