Вибухівка на четвертому енергоблоці ЗАЕС: чи загрожує українцям новий Чорнобиль

У разі вибуху на Запорізькій АЕС (ЗАЕС), відбудеться забруднення великих територій та водопостачання.

Вибухівка на четвертому енергоблоці ЗАЕС
Вибухівка на четвертому енергоблоці ЗАЕС

Про це в коментарі i-ua.tv розповів еколог В’ячеслав Потапенко.

" Розміщення на ЗАЕС зброї, боєприпасів, вибухівки і так далі - досить небезпечно. Крім того, можуть бути небезпечними інші чинники — відключення електропостачання, яке пов’язано з системами охолодження, з рівнем води та інші ризики у зв’язку з окупацією. Всі ці ризики можуть призвести до виходу з ладу станції. Чи може це призвести до нової катастрофи, на кшталт Чорнобильської? Теоретично це можливо. Хоча, все-таки, блоки досить захищені, але як ми бачимо на ЧАЕС це не спрацювало. Тому, якщо на ЗАЕС не дай Боже станеться такий як вибух на Чорнобильській АЕС, це буде дуже катастрофічно для екології. Адже біля ЗАЕС знаходиться Дніпро. А це забруднення великих територій та водопостачання. Також це може потрапити в Чорне море, і вже потім в Середземне. Також це забруднення повітря, населених пунктів", — каже еколог.

За його словами, у разі вибуху найбільше постраждають Запорізька, Кіровоградська та Дніпропетровська області.

«Єдине на що треба сподіватися, що ЗАЕС все ж таки знаходиться під певним наглядом МАГАТЕ. Не можна сказати, що ситуація під контролем, але хоч якийсь міжнародний нагляд за ситуацією є, тому у випадку вибуху, населення буде про це попереджено. Тоді доведеться евакуювати людей, щоб зменшити для них ризики», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що російські військові розмістили в приміщенні турбінного відділення четвертого енергоблока ЗАЕС військову техніку та вибухівку. Представники МАГАТЕ повідомили про факт розміщення російськими окупантами військової техніки, зброї та вибухівки у приміщенні турбінного відділення енергоблока № 4 ВП «Запорізька АЕС».