Юрист розповів, чи можуть вручити повістку через родичів

Уряд розширив повноваження ТЦК та СП. Тепер повістку можуть вручити незалежно від реєстрації та місця перебування на військовому обліку.

Юрист розповів, чи можуть вручити повістку через родичів

Про це i-ua.tv повідомляє адвокат Василь Мірошниченко.

«Повістки повинні доставляти адресату. Це передбачає різні варіанти доставки повісток. Однак, на відміну від рф, де в реєстр вносять осіб і через 10 днів автоматично вважається, що вони вже отримали повістку, то в Україні немає такого жорсткого підходу. Однак в Україні багато людей зараз міняють місце проживання. Є багато внутрішньо переміщених осіб, багато хто втратив житло та роботу. Тому доставити повістку через демографічний реєстр просто нереально. Тому за сприяння родичів доставка повісток може відбуватися саме через них», — каже адвокат.

За його словами, людина, яка знає, де знаходиться військовозобов’язаний та готова сприяти центрам комплектування, може підписатися, що отримала повістку і передати її відповідній особі.

«Якщо родини не знають, де знаходиться військовозобов’язаний, то можуть відмовитися. Адже вони не зможуть її передати. В такому випадку, закон не передбачає жодних санкцій для родичів, які не взяли повістку. На сьогодні адміністративна чи кримінальна відповідальність за це не передбачена. Якщо військовозобов'язаний живе окремо від батьків, і вони не знають де він проживає, хоча прописаний у них, у такому разі вручити повістку через родича неможливо. Адже вони не знають, куди її передавати», — підкреслив юрист.

Він додав, що якщо військовозобов’язаний ще не отримав повістку, то неявка ще не вважається ухиленням від військової служби.

«Вона не передбачає кримінального покарання. Лише після отримання повістки військовозобов’язаний має з’явитися у військкоматі. Якщо цього не зробити — загрожує адміністративна відповідальність. Якщо ж особу призивають і вона не з’явилася, то це вже кримінальна відповідальність. До речі, зараз за законом, повістки можуть вручатися не тільки за місцем проживання чи роботи, як це було раніше. А й у торгових центрах та нічних клубах, адже не завжди можна застати людину за місцем проживання», — резюмує експерт.