Експерт прокоментував відмову від старих паспортів з інформацією російською мовою

Це правильна ініціатива. Однак заміна паспорту має бути добровільною та безкоштовною за рахунок держави.

У паспортах-книжечках частина інформації дублюється російською мовою
У паспортах-книжечках частина інформації дублюється російською мовою

Про це в коментарі заявив юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко.

«Ініціативу про відмову від старих паспортів з інформацією російською мовою можна лише вітати. Шкода, що з такою ініціативою звернувся тільки мовний омбудсмені тільки зараз. Адже українцям досі вписують російською мовою інформацію в паспорт. Я особисто подавав свій паспорт на продовження і виявилося, що постанова 1992 року, яку хочуть поміняти є неконституційною. Адже вона не відповідає Конституції. Поки що в Україні досі в паспорті українцям вносять дані російською мовою. Звертався до Міграційної служби та інших інстанцій, але всі лише розводили руками. Це показує аморфність українських чиновників під час російсько- української війни. Дослухалися лише у офісі мовного омбудсмена. Адже багато людей на це скаржаться», — каже В. Пилипенко.

За його словами, жоден нардеп ще не виступупив з ініціативою уніфікувати паспортні документи, аби вони не містили інформацію російською мовою. Хоча це прямий конституційний обов`язок Верховної Ради.

«Цю ініціативу повинні були внести давно. Крім того, коли приймали закон про державну мову в 2019 році, ніхто чомусь не здогадався поміняти всі державні акти, які цьому закону суперечать. А це необхідна умова при роботі Верховної Ради. Це ще раз свідчить, що рішення приймаються заради піара, а не заради блага народу. Хотілося, щоб це нарешті змінилося. А порушення про обов’язковий запис російською мовою в паспорті має виявлятися тими, хто цим займається. Треба поміняти підхід до держслужбовців. Вони мають реагувати на порушення Конституції, а не виконувати і не чекати, поки хтось внесе зміни до закону. В демократичній державі такого немає бути», — підкреслює експерт.

За його словами, українці мають добровільно міняти паспорт- книжечку на ID карту.

«Заміна паспорту має бути добровільною та безкоштовною за рахунок держави», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь просить Верховну Раду усунути паспорти старого зразка з інформацією про громадян російською мовою.