Фотовиставку про Соледар  — місто на Донеччині, яке зруйнував «русскій мір», відкрили у Галереї протестного мистецтва в Києві

Усі охочі до 11 червня 2023 року можуть побачити майже 60 світлин Соледара фотографа Олександра Пархоменка та пресофіцерки 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Ірини Рибакової на виставці «Соледар. Сіль. Війна».

Фотовиставку про Соледар  — місто на Донеччині, яке зруйнував «русскій мір», відкрили у Галереї протестного мистецтва в Києві

Одне й те ж місто зафіксоване з різницею у 30 років. Олександр Пархоменко фотографував у Соледарі на Донеччині в 1990-х роках. На світлинах зображено переважно виробничі потужності підприємства «Артемсіль», підземелля соляних шахт і процес видобутку «білого золота».

Ірина Рибакова фіксувала кадри оборони Соледара під час повномасштабного російського вторгнення восени та на початку зими 2022 року. У фокусі знімків портрети українських військових, розбомблені рашистами будинки, артилерійські залпи під час бою, безпритульні тварини, які залишилися в місті…

За понад рік запеклих боїв місто Соледар практично знищене.

«Ці світлини нагадують, що війна руйнує все й нищить навіть такі міста, як Соледар, — із його неймовірною історією, промисловістю, визначними місцями», — сказала на відкритті Ірина Рибакова.

Зали, де йдеться про два різні світи Соледара — мирне життя та війну, поєднує інсталяція зі зразками останньої партії видобутої тут солі з великим соляним монокристалом. Довкола розмістили світлини Олександра Пархоменка, що фотографував сіль як мистецький об’єкт.

Виставку організували Донецький обласний краєзнавчий музей, Національний музей Революції Гідності.

Побачити її можна з вівторка по неділю включно, з 11:00 до 18:00, у Галереї протестного мистецтва за адресою Київ, вул. Липська, 16. Вхід вільний.

Експозицію відкрили 5 травня в Галереї протестного мистецтва Музею Майдану. Всі фото — Богдана Пошивайла

Одночасно з Києвом виставка відкрилася в Молдові.

Російські війська почали обстрілювати Соледар у травні 2022 року. Тоді ж підприємство «Артемсіль», яке забезпечувало 94% загальноукраїнського споживання солі, припинило роботу.

Бої за Соледар тривали з 3 серпня. З 16 січня 2023 року місто тимчасово окуповане.

Джерело: Національний музей Революції Гідності