Суд над рашистами має відбутися у Міжнародному суді Бахмуту — експерт

У Нюрнберзі закликають створити трибунал за злочини в Україні. Однак суд може відбутися в Україні.

Суд над рашистами має відбутися у Міжнародному суді Бахмуту
Суд над рашистами має відбутися у Міжнародному суді Бахмуту

Про це в коментарі i-ua.tv заявив український правознавець. Директор Центру досліджень воєнних злочинів при Інституті держави і права ім В.М.Корецького НАН України Микола Сірий.

«Дуже важлива тема про форматування системи притягнення до відповідальності рф та росіян, які взяли участь в агресії проти України. За минулий рік ми, як держава, пройшли певний шлях та розвиток в цьому питанні. Якщо згадати березень чи квітень 2022 року, то тоді в ЗМІ домінувала тема, що у всіх питаннях розбереться Міжнародний кримінальний суд (МКС), який було створено в Гаазі. Наше завдання полягало в тому, щоб допомогти МКС зібрати докази та допомогти прокурору МКС зібрати у достатній кількості докази. Потім наше суспільство та фахове середовище зрозуміло, що цього недостатньо. Адже МКС, який створено в Гаазі, станом на сьогодні немає компетенції та повноважень розглядати справи про агресію. Тому що це з точки зору міжнародного права дуже складне питання. Зокрема, за яких підстав можна вважати війну справедливою, а за яких — ні. Це питання поки не має остаточної розв'язки. Адже різні країни по-різному його трактують. Станом на сьогодні МКС не отримав такого уповноваження. Адже це не передбачено Римським статутом, на підставі якого діє цей суд. Однак МКС може розглядати справи по воєнних злочинах, а також злочинах проти людяності та геноциду», — каже експерт.

За його словами, прийшло усвідомлення в наше середовище, що потрібен Спеціальний міжнародний суд по злочинах агресії.

«Почався пошук різних варіантів формату створення цього Спеціального суду. Обговорювалася ціла низка форматів в середині країни та, в тому числі, західні фахівці обговорювали варіанти. Один з них, що Україна повинна створити суд. Він повинен отримати додаткове уповноваження від ООН. Це так називаємий гібрідний варіант суду. Також обговорювалися варіанти, схожі на трибунал, в Югославії. Днями під час візиту президента В. Зеленського у Гаазі, він чітко проартикулював позицію України — наша країна виступає за створення спеціального трибуналу по факту агресії на підставі міжнародної угоди, яка має бути укладена країнами антипутінської коаліції. Станом на сьогодні це біля 30 країн. І чим більше таких країн буде, тим краще. Саме на підставі міжнародної угоди має бути створений такий трибунал. А це фактично конструкція, яка дуже схожа до правової конструкції, яка була задіяна під час створення Нюрнберзького трибуналу. Така позиція України є абсолютно правильною та виправданою. Друге питання, яке постає, де саме має відбутися цей суд?», — додає експерт.

Він підкреслив, що станом на сьогодні все більше від українських державних очільників звучить думка, що цей суд має відбутися у ГААЗІ. Тобто не на території України.

«Відносно цього питання, я міг би подискутувати. Чому цей суд не може відбутися на території України після нашої перемоги у війні. Я не відкидав би такої можливості. Тут має бути дискусія. Таке рішення більше відповідало б історичній правді та справедливості. Зокрема, якщо суд відбувся б на території України та мав би назву Бучанський суд, Маріупольський суд, Міжнародний суд Бахмуту чи суд з назвою будь-якого населеного пункту, який постраждав в результаті війни. Суд може бути створено на основі багатосторонньої міжнародної угоди. Однак історично правильно було б провести його саме на території України», — резюмує експерт