Блокування рахунків за борги торкнеться мільйонів українців — експерт

Люди через блокування рахунків будуть уникати користування банківськими картками. А це під час війни наноситиме шкоду банківській системі України.

Блокування рахунків за борги торкнеться мільйонів українців
Блокування рахунків за борги торкнеться мільйонів українців

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

Прийняли закон, який фактично повертає блокування рахунків українців. В тому числі за комунальні борги. Тобто знімати з банківського рахунку можна не більше, ніж 2-х мінімальних зарплат на місяць. Але ж людям на банківські рахунки приходять зарплати та пенсії. Однак владі треба враховувати, що бувають різні ситуації. Зокрема, що в багатьох українців зруйновано житло в результаті бойових дій. Однак їм продовжують приходити платіжки за неіснуюче житло. І це не вперше, коли обслуговуючі компаній продовжують надсилати людям рахунки на квартиру чи дім, які були зруйновані. Саме тому накопичився відповідний борг", — каже експерт.

За його словами, згідно законодавства була спрощена процедура вимагання боргів за комунальні послуги з громадян.

«Постачальники по спрощеній процедурі звертаються до суду і суддя має права до погашення боргів винести рішення про блокування рахунків. Крім того, виконавча служба має право висувати вимоги на майно. Зараз і так нелегке життя наших громадян, а його ускладнюють ще більше. Для чого це робиться? Навіщо під час війни загострювати соціальну складову? Це просто шкідництво. При цьому олігархи, які є власниками енергопостачальних компаній, продовжують жирувати під час війни. Зокрема, купують яхти за 500 млн доларів та маєтки за кордоном», — каже експерт.

На його думку, відбулося передчасне зняття обмежень. Тим більше передбачалося, що обмеження щодо блокування рахунків будуть діяти до кінця воєнного стану.

«Тим більше, що представники банків вже заявили, що це може торкнутися мільйонів українців. Тобто мільйони українців повноцінно не зможуть скористатися своїми банківськими рахунками», — підкреслив експерт.

Також він зазначив, що люди через блокування рахунків будуть уникати користування банківськими картками.

«Всі розрахунки будуть проводитися готівкою. Доходи, за можливістю, також будуть отримувати готівкою. А це під час війни наноситиме шкоду банківській системі України», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що українські банки відновили блокування карткових рахунків клієнтів на вимогу державних виконавців.

Про це повідомив співзасновник monobank Олег Гороховський.