Валіза без ручки: чи варто обмінювати Богуслаєва?

В питанні обміну ексочільника «Мотор січі» Вячеслава Богуслаєва не може бути однозначної відповіді по ряду причин.

Вячеслав Богуслаєв
Вячеслав Богуслаєв

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Не знаю, чому Богуслаєв звернувся саме до Єрмака, але нагадаю, що саме він медійно коментує звільнення українських військовополонених. Стосовно того, чи обмінювати його чи ні, це доволі специфічне питання. Наприклад, попів УПЦ мп змінюють на десятки наших полонених. Якби Богуслаєв тільки зараз зрадив, та був би носієм надсекретної теперішньої актуальної ситуації, то був би категорично проти будь-яких обмінів. Виходячи з того, що було оприлюднено численними журналістськими розслідуваннями, очевидно, що Богуслаєв десятками років здає українські інтереси та комунікує з росіянами. Тому, те, що їм треба було знати про „Мотор січ“ і про стратегічні галузі України, від Богуслаєва росіяни вже отримали. Очевидно, що більше будуть грати людські стосунки між Богуслаєвим та його російськими друзями. Адже йому вже 84 роки. Тому, що він в такому випадку може собою представляти? Він з когорти червоних директорів, який зробив собі на цьому величезні статки. В такій ситуації треба обирати, чи тримати Богуслаєва далі, чи можна його віддати, а потім судити заочно», — каже І. Чаленко.

За словами експерта, в питанні обміну ексочільника «Мотор січ» не може бути однозначної відповіді.

«Якщо за Богуслаєва вдасться обміняти 200 людей, як це було при обміні Медведчука, тобто 200 азовців та предствників інших підрозділів, то не буду виступати проти. Але до того часу з Богуслаєвим треба максимально відпрацювати. Зокрема, щоб наші правоохоронні органи згідно з українським законодавством взяли всі необхідні в нього покази, бо очевидно, що він не один зрадник. Він комунікуював з іншими людьми в Україні тому його справу потрібно розробляти. Тому в питанні обміну ексочільника „Мотор січ“ не може бути однозначної відповіді. Не виключаю, що цю тему будуть активно використовувати в політичному житті. Богуслаєв не остання людина і його обмін з росіянами може негативно вплинути на опозиційно налаштованих громадян», — каже експерт.

На питання чи зможуть в рф використовувати знання Богуслаєва після його обміну, зокрема для будівництва гелікоптерів, експерт відповів наступне.

«Ми маємо розуміти, що він ТОП- менеджер, тому він не буде це робити самостійно. Крім того, він з собою не привезе технології. Тому Богуслаєв сьогодні, як валіза без ручки. Хоча всі зрадники мали б сидіти та отримати справжні вироки та сидіти за гратами. Але коли треба витягувати своїх людей з полону, то доводиться собі трошки наступати на питання цінностей в тому числі», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що власник Мотор Січі Вячеслав Богуслаєв виявився високопосадовим російським агентом. І тепер він звернувся з проханням видати його на обмін в рф до голови офісу президента Андрія Єрмака.