Обвал курсу долара та дестабілізація світової економіки: про наслідки можливого дефолту США

Дефолт — це неможливість виконувати свої зобов’язання. А в США ситуація, коли країна має певний рівень державного боргу. Американська влада його змушена постійно нарощувати, причому не тільки для того, щоб витрачати, але й для погашення старих боргів і сплати відсотків.

Обвал курсу долара та дестабілізація світової економіки: про наслідки можливого дефолту США

Про це розповів економіст Борис Кушнірук у коментарі телеканалу I-UA.tv. Також він відповів, чи можуть Сполучені Штати Америки оголосити дефолт.

«Я не вірю, що вони на це підуть. Річ у тім, що в США історія з підняттям стелі відбувається майже кожного року. І майже кожного року, у залежності від того, хто при владі, а хто в опозиції, і чи є в Палаті представників більшість опозиції, вони мають можливість шантажувати з приводу підвищення стелі. І ця історія відбувається протягом багатьох років. Причому жодний з цих урядів не наважився на те, щоб не підняти стелю, тому що це надзвичайно вдаряє по довірі до США, до американського бізнесу, до долара як резервної валюти», — пояснив експерт.

За його словами, теоретично оголошення дефолту в США можливе. Але ймовірність цього він оцінює доволі низько.

«Усі розуміють, наскільки це вдаряє по економіці та дискредитує долар. Тому, я думаю, що все ж таки вони домовляться. Безперечно, можливі якісь поступки взаємні, але підвищення стелі буде. І знову ж таки, можливо, у наступному році ми побачимо таку ж картину, взаємний шантаж», — зазначив економіст.

Кушнірук підкреслив, що наслідками американського дефолту буде обвал курсу долара, який власне повністю зруйнує долар як валюту.

Президент США Джо Байден вважає, що в усьому світі розпочнуться проблеми, якщо Сполучені Штати Америки оголосять дефолт. На думку експерта, це дійсно створить дестабілізацію світової економіки.

«Також це ускладнить допомогу Україні на певний час. Але на військову техніку це не вплине, бо в Байдена є можливість допомагати, надаючи її з фондів армії США. Однак безперечно це ускладнить виконання замовлень», — підсумував економіст.

Нагадаємо, про загрозу перевищення ліміту державного боргу заявляли в Мінфіні США ще в січні 2023 року.

Рекомендовані публікації