Лікування воїнів ЗСУ має бути безкоштовним — лікар

Під час екстремальних умов, загострюються хронічні захворювання, а також поширюється синдром після травматичних розладів.

. Під час екстремальних умов, загострюються хронічні захворювання
. Під час екстремальних умов, загострюються хронічні захворювання

Про це під час ефіру заявив лікар-нейрохірург вищої категорії Олександр Печиборщ.

«Людина не автомат і не машина. Під час екстремальних умов, загострюються хронічні захворювання. Адже у людей немає світла і тепла. Тому загострюються такі хвороби, як ОРВІ, бронхіти, хвороби легень та нирок. Також загострення провокує погане харчування. Адже вітамінний та харчовий баланс порушено, а недостатність харчування, негативно впливає на стан здоров’я. Також зараз поширено синдром після травматичних розладів, як у цивільних, так і у військових», — каже лікар .

За його словами, хворіють і бійці ЗСУ. А після перемоги, всіх бійців, які повернуться з фронту, потрібно буде реабілітувати. Адже у них буде багато захворювань, які пов’язані з бойовими діями.

«Сильне фізичне та психоемоційне перевантаження не проходить безслідно. Люди, яких вирвали з повсякденного життя, через сильні фізичні навантаження, отримують загострення раніше існуючих захворювань. Зокрема, це стосується опорно- рухового апарату. Це перевантаження суглобів та хребта. Багато звернень з приводу загострення гриж, зміщення хребтів. Причина в тому, що бійці надягають важке спорядження. Бронежилет, БК, зброя. А люди часто фізично не підготовлені. Плюс людина може стрибнути в бронежилеті та зламати хребець. А через вибухові хвилі у військових часто трапляються переломи. Однак, якщо провести своєчасне лікування, то бійці можуть швидко повернутися до лав ЗСУ», — каже лікар.

За його словами, реабілітація військових після — довгий процес. Актуальним питанням буде наявність гарних реабілітаційних центрів різного направлення.

«Зокрема, опорно- рухового апарату, захворювань нервової системи, шлунково- кишкового тракту. Також мають бути загальнозміцнюючі санаторії, профілакторії, тому що ці люди будуть вимагати відновлення. Для цього нам будуть потрібні лікарі вузьких спеціальностей. Реабілітологи, ЛФК, спеціалісти різних хірургічних напрямків з різних видів протезування, пластичного закриття дефектів обличчя, кісток. Також будуть потрібні хірурги відновлювальної хірургії», — каже експерт.

Він підкреслив, що лікування воїнів ЗСУ має бути безкоштовним.

Рекомендовані публікації