Не треба підлаштовуватися під міфи, що Донбас — особливий регіон — журналіст

Інформаційну реінтеграція Донбасу треба довести до кінця. І це має відбутися тільки з українських позицій.

Ігор Зоц
Ігор Зоц

Про це під час ефіру заявив багаторічний редактор найбільшого україномовного часопису на Донбасі — «Донеччина» — автор «Донбасії» Ігор Зоц.

«Інформаційна реінтеграція Донбасу не була доведена до кінця. Головне, що влада не знайшла протидії, як припинити пропаганду, яка ллється з донецької телевежі з 2014 року. Однак немає програм, що буде з територіями після звільнення. Хоча є хороші гасла — ми відбудуємо та проведемо Євробачення в Маріуполі. Але як все це буде відбуватися, ніхто не говорить. Адже зараз звільнені території постійно під обстрілами. Зокрема, Херсон та Лиман. Саме тому херсонська газета „Новий день“ видається не там, адже їх типографія постійно під обстрілами», — каже журналіст.

Також на його думку, негативну роль в закритті українських газет на Донбасі зіграв закон про роздержавлення, який було прийнято саме тоді, коли видання мали бути підтримані з місцевих бюджетів.

«Цей закон треба було прийняти пізніше, а не тоді, коли відбувалася антитерористична операція, яка потім змінила свою назву. У нас остання газета вийшла в 2019 році. При цьому ми відновили випуски у Слов’янську та Краматорську, адже там зареєструвалися. Нам передплачували, а ми розповідали про місцеві події. Ми відновили газету. Кілька років знаходили підтримку і від обласної адміністрації. А потім у влади з’явилися законні підстави для того, щоб цього не робити. Адже є ринок і за все треба платити», — каже журналіст.

За його словами, багатьом його колегам — журналістам, які виїхали з Донецька, вдалося влаштуватися на роботу.

«Після 2014 року, свою роботу відновили близько 6 медіа з Донеччини, які виїхали на підконтрольну територію. Включаючи інтернет -видання. Проте газети „Донбас“, „Донецькі новини“ зійшли з дистанції. Однак журналісти знайшли себе та не відірвалися від донецьких реалій. Однак після повномасштабного вторгнення та знищення будинків, редакції в Лимані, Бахмуті, Маріуполі, медіа просто перестали існувати. Хоча за підтримки Спілки журналістів та міжнародних партнерів, деякі газети все-таки виходять. Зокрема, газета „Вперед“, яка раніше виходила у Бахмуті. Також виходить газета в містечку Мирноград. Але виникає питання, де державна руку та дружня підтримка?», — каже журналіст.

На його думку, реінтеграція Донбасу має відбуватися тільки з українських позицій.

«Не треба підлаштовуватися під міфи, що Донбас — особливий регіон. Наче там особливі люди і їх треба поступово налаштовувати до українського інформпростору. Що на це потрібно роки та десятиліття. При цьому на окупованих територіях зараз не вивчають українську мову в школах. Тому влада вже має думати про реінтеграцію Донбасу, а не заплющувати очі», — резюмує Ігор Зоц.