Офіс Генерального прокурора захистив унікальну пам’ятку в центрі Києва — будинок Осипа Родіна

Органи прокуратури всебічно відстоюють інтереси держави, зокрема щодо збереження об’єктів культурної спадщини.

будинок Осипа Родіна
будинок Осипа Родіна

За принципової позиції прокурорів Офісу Генерального прокурора Верховний Суд залишив у Переліку об’єктів культурної спадщини будинок Осипа Родіна.

Товариство з обмеженою відповідальністю намагалося позбавити унікальну пам’ятку столиці охоронного статусу.

Водночас суди апеляційної та касаційної інстанції підтримали доводи прокуратури. Верховний Суд поставив крапку у справі — відмовив суб’єкту господарювання в задоволенні позовних вимог. Пам’ятка, яка є перлиною нашої столиці, залишилася під охороною держави.

Будинок Осипа Родіна розташовується по вул. Олеся Гончара, 71 у Києві. Він побудований за проєктом видатного київського архітектора Володимира Ніколаєва. Має історичну та архітектурну цінність.

Об’єкт культурної спадщини — один із двох збережених зразків традиційної забудови кінця ХІХ ст. у кварталі вулиці Олеся Гончара та цінний зразок забудови періоду капіталізму межі ХІХ — ХХ ст.

Цінність будинку полягає ще й у тому, що з тих часів він уник руйнувань і значних реконструкцій. Збереглися автентичні конструкції усіх трьох поверхів, об’ємно-просторове рішення будівлі та її силует, стильові ознаки у декорі фасаду.

Науковці, усі небайдужі кияни і гості міста, а також прийдешні покоління мають змогу відстежувати та досліджувати трансформацію архітектури історичного ареалу Києва.