Зі смертю лукашенка прокинуться інші сили, які будуть боротися за національну державу, — Чаленко

Перший заступник голови комітету Держдуми росії в справах СНД Костянтин Затулін підтвердив, що самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко дійсно захворів.

олександр лукашенко на параді в Москві, 9 травня
олександр лукашенко на параді в Москві, 9 травня

Політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv розповів, як зміниться політичний курс білорусі та загальний стан у суспільстві у разі смерті лукашенка.

«Буде два варіанти. І скоріше за все Москва буде сподіватися на другий. Нещодавно були внесені зміни до Конституції рб, де вказано, що в разі смерті лукашенка його має замінити виконуючий обов'язки президента — голова Ради республіки Наталія Качанова. Вона свого часу відповідала за соціальний напрям, але теж має низку санкцій та обмежень. Вважають, що вона брала активну участь у підлаштуванні виборів 2020 року, тому має погану репутацію на Заході. Якщо лукашенко помре не своєю природною смертю, а будуть казати про вбивство, теракт чи агресію, то тоді влада одразу переходить у руки Ради нацбезпеки рб. І попри те, що головою буде ця Качанова, по суті керуватиме Олександр Вольфович, який є секретарем Радбезу білорусі. Він росіянин, і вважається, що його відрядили лукашенку як „смотрящого“ за процесами. Він є фактично агресивним крилом. Зважаючи на те, що в цьому варіанті буде оголошений надзвичайний стан, заборонять військовозобов’язаним покидати країну, заборонять мітинги, то цілком очевидно, що білорусь може бути використана в новому амплуа в так званій „спеціальній військовій операції“», — пояснив він.

Водночас може бути ще один варіант — опозиційно налаштовані громадяни.

«Подібна узурпація влади з боку Радбезу має зустріти потужний спротив. І насправді однією з пересторог, чому лукашенко не відкрив північний фронт у країні, було те, що середня ланка військових була абсолютно не готова, вони не хочуть воювати з Україною. Я сподіваюся, що почнуться якісь заворушення. Очевидно, що Москва зробить все для себе, аби забрати білорусь і зробити повністю поглинання. Але я думаю, якраз зі смертю лукашенка прокинуться інші сили, які будуть боротися за національну державу», — зазначив експерт.

За його словами, має бути певний політичний процес, щоб позбавити білорусь санкцій у разі вибору опозиції суспільством після смерті олександра лукашенка.

«Зараз білорусь перебуває в рамках союзної держави рф. Вони фактично об'єднали війська з росіянами. Якщо це будуть законні представники влади, якщо опозиція зможе взяти контроль над країною, провести демократичні вибори, звичайно, я думаю, білорусь повернеться на європейський шлях розвитку. Також ми зможемо говорити серйозніше про державні утворення як певна реінкарнація, де є Балто-Чорноморський союз. Україні було б набагато краще, якби в білорусі був демократичний режим, тому що автократія — це завжди ризики та небезпека», — додав політолог.

Однак, підкреслив Чаленко, зараз лукашенко «не дає путіну розгорнутися на повний зріст».

«Відповідно, тут треба обрати менше зло. Тому треба спостерігати далі за цією ситуацією, бо реально є багато чуток з різних джерел, що лукашенка могли отруїти з боку Москви», — підсумував він.

Нагадаємо, 9 травня лукашенко дивно поводився на параді в Москві. Йому стало зле, через що він не прийшов на прийом до володимира путіна.