Свідома політика економічної руйнації України, — експерт про економічне стримування росією

Ніякого варіанту чи шансу на повернення до попередніх відносин з росією зі сторони України та українців уже не може бути, хоча б у найближчі покоління.

Андрій Новак і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«У певній частині українського суспільства була якась така ментальна, психологічна, культурна, мовна залежність від росії, від усього російського, від „руского міра“. Але навіть ця частина українського суспільства вже напевно зрозуміла, що ніякого „руского міра“ немає, є російська капітальна війна на знищення всіх навколо себе сусідів, у тому числі українців. І ми повинні на сьогоднішній день зрозуміти, що навіть якщо й була ця пуповина з частиною українського суспільства, сама росія цією війною її розірвала безповоротно», — зазначив він.

Експерт впевнений, що по завершенню війни такого поняття як російська федерація «в сьогоднішніх територіях» вже не буде.

«Тому що такого неадекватного монстра з такими ресурсами великими, з такою ментальністю тільки воювати, вбивати, нищити все підряд, ґвалтувати цивілізований світ просто не допустить. Тому зараз ключове завдання — це військово-політична перемога України, а наступний крок — це недопущення існування російської федерації в сьогоднішньому вигляді», — додав економіст.

За його словами, ще в період настання незалежності України спостерігалося економічне стримування з боку росії.

«Зверніть увагу, як проводилася приватизація. Усі ключові українські об'єкти й енергетики, й промисловості, й інфраструктури, й логістики опинилися у власності росіян або російських компаній. Усе ключове під час приватизації в Україні, при чому ще й за безцінь, віддано росіянам і російським компаніям. І при цьому російські власники, які заволоділи українськими об'єктами, практично всюди їх не розвивали, а навпаки зводили нанівець, до банкрутства, вирізали обладнання, тобто така свідома політика економічної руйнації України», — пояснив Новак.