Україна успадкувала від Радянського Союзу в 1991 році фальшиву республіку, — Теодор Дяків

Світ великий, і системи влади, функціонування суспільства в різних регіонах світу є різними. В Україні найбільше азійсько-європейська система, оскільки ми на межі.

Олексій Якименко та Теодор Дяків у програмі "Суспільні діалоги"
Олексій Якименко та Теодор Дяків у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив громадський діяч, співзасновник Конгресу українських громад Теодор Дяків у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Я думаю, ми мали б зосередитися на порівнянні азійської системи, оскільки ми країна постколоніальна, пострадянська. Я б пропонував зосередитися на тому, чим система влади, формування та функціонування суспільства держави в Україні відрізняється від європейської системи. Ми маємо наміри стати частиною Європи, тому, на мій погляд, важливо побачили, чого нам не вистачає», — пояснив він.

На його думку, головна проблема полягає в тому, що Україна успадкувала від Радянського Союзу в 1991 році фальшиву республіку.

«І нам потрібно реформами політичними цю фальшиву республіку перетворити в республіку реальну, республіку європейську. (…) Різниця між фальшивою республікою та реальною республікою полягає в тому, який є характер, зміст, яка сутність основних інститутів держави. Їх є чотири для республіки: місцеве самоврядування, виборча, судова та правоохоронна системи. Ці чотири інститути в сукупності утворюють політичну оболонку, в якій здійснюються відносини між людьми й між суспільством і владою. Отже, наше завдання є надати цим чотирьом інститутам європейського характеру, який властивий для реальної республіки. Це наше політичне завдання, завдання політичних еліт в Україні», — підкреслив громадський діяч.

Зміст поняття «республіка», за його словами, — це справа громад, людей, суспільства формувати владу.

«Тому що тоді є шанси, можливості відобразити світогляд суспільства у владі. Сьогодні у нас немає основи республіки, у нас немає закону про територіальні громади. А без цього закону ми не можемо реалізувати функції суверена народу, яка в нас є відповідно до Конституції. Але реалізація функцій народу здійснюється через територіальні громади. А законом про територіальні громади мав би юридичне визначення територіальних громад. Для того, щоб Україна стала реальною республікою, необхідний закон про територіальні громади, який визначить статус, функції територіальних громад як представника народу, суверена, через який народ реалізує свої функції джерела влади», — зазначив Дяків.