Підготовка громадської думки до можливого застосування рф ядерної зброї, — експерт про ядерний шантаж

Ядерний шантаж путіна — це часткова підготовка громадської думки до можливого застосування російською федерацією ядерної зброї. Це підготовка виправдання наперед для гіпотетичних сценаріїв.

Підготовка громадської думки до можливого застосування рф ядерної зброї, — експерт про ядерний шантаж

Таку думку висловив політолог і соціолог Володимир Воля в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Ядерний шантаж путіна розрахований на всіх: і на західних партнерів України, і на росіян. За кордоном він розрахований на уряди держав, у тому числі держав-союзників України, та на громадян, тому що в цій аудиторії є велика частка людей, які бояться ядерної війни. Тому нагнітання теми ядерної війни призводить до того, що певні політики починають виступати за переговори, у тому числі з урахуванням умов росії. Це розраховано на різні держави, які не приєдналися до підтримки України, або які займають нейтральну позицію щодо війни росії проти України. Тобто ця тема спрацьовує на декілька цільових груп», — пояснив він.

За його словами, уся історія із залякуванням ядерною війною може переслідувати декілька завдань.

«У першу чергу, розмовами про можливість ядерної війни російська пропаганда займається перебільшенням масштабу протистояння цієї війни. Тому ці розмови так чи інакше стосуються підкреслення, що це війна не проти України, а війна проти ядерних держав Заходу. Також російська влада, можливо, цими розмовами створює виправдання наперед, якщо доведеться застосувати ядерну зброю», — зазначив експерт.

Воля підкреслив, що поки що ймовірність застосування Кремлем ядерної зброї, навіть тактичної, не висока.

«Але в поведінці Кремля є така цікава специфіка. Вони реально афішують свої наміри для того, щоб тиснути перед тим, як ці погрози реалізувати. Це залякування реальними намірами. Тому зважаючи на те, що путін все ж таки вдався до цієї повномасштабної війни, яка виглядає неадекватною з політичної та економічної точок зору, то чому він не може одного разу вдатися до якогось удару, коли буде загнаний у глухий кут?.. Тому що поразка росії у війні — це особиста поразка путіна», — додав політолог.

Нагадаємо, соцопитування, яке провів «Левада-центр» показало, що близько третини росіян вважають виправданим кроком, якщо очільник Кремля володимир путін завдасть по Україні ядерного удару.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.

Рекомендовані публікації