Вартість відновлення інфраструктури України, за оцінками ООН, не відповідає дійсності — експерт

В ООН вважають, що відновлення інфраструктури України, яка була пошкоджена ударами рф, коштуватиме 411 млрд доларів. Однак, це пуста балаканина.

Результати російських бомбардувань
Результати російських бомбардувань

Про це i-ua.tv заявив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

" Всі подібні розрахунки беруться з «довідника стеля». Тобто це не розрахунки та навіть не оцінки. Це просто пуста балаканина. Адже війна не закінчилася. По — друге, абсолютно не зрозуміло, що стоїть за словами відновлення. А ми будемо чи не будемо відновлювати «Азовсталь»? Тобто на що саме потрібні гроші. Наступне питання, щодо відновлення самої економіки, то тут потрібні не лише гроші. Оскільки має бути адекватна регуляторна політика. Гроші або бізнес приходять туди, де є можливості заробити та витратити. Тому для відновлення економіки потрібні законодавчі зміни. Щодо інвестицій, знову ж кошти йдуть туди, де можна заробити. Тобто будь-який інвестор має бути впевнений, що в Україні захищаються права власності. Тому потрібно зробити так, щоб чиновники не могли
накласти якісь стягнення на майно. Всі питання, пов’язані з власністю, мають вирішуватися винятково в судовому порядку. Для цього потрібні не кошти, а відповідні законодавчі зміни", — каже експерт.

Також, за його словами, значну роль у відбудові країни має міграційна політика.

" За даними ООН, на початку цього року з України через війну виїхало більше 8 млн людей. Переважна більшість виїхавших — люди працездатного віку. Самі по собі гроші не дозволяють відновлювати економіку. Це мають робити люди. Тому тут питання, на які робочі ресурси ми будемо розраховувати? Якої вони будуть якості, де вони будуть зосереджені фізично? Поки цього ніхто не знає. Також головне питання — ми будемо відновлюватися до рівня
життя 2013 року, 2021 року чи 1990 року? Де той рівень, до якого ми маємо відновитися та в чому він проявляється? За якими параметрами? Який рівень ВВП на душу населення? Чи будуть українці забезпечені певними послугами? Освітніми, з охорони здоров’я. Тому які саме розрахунки закладені в цифри ООН, невідомо, а назвати конкретні цифри для відновлення країни поки неможливо", — зазначає експерт.

Крім того, він сумнівається у правильності розрахунків ООН. Нагадавши, що Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) шукає 1,7 мільярда доларів для допомоги приблизно 4,2 мільйонам українських біженців, які втекли від розв`язаної рф війни до 10 країн Східної та Центральної Європи.
«Це мізерна сума, близько 400 доларів на рік. Чи вистачить цієї суми
на рік? Сама така якість розрахунків в структурах ООН», — резюмує
експерт

Читайте також