Експерт розповів, чому насправді Угорщина блокує 500 млн євро для України від ЄС

Поведінка Угорщини, щодо України — це в першу чергу внутрішній стан суспільства.

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Про це під час ефіру на i-ua.tv повідомив політолог Тарас Загородній.

«Поведінка Угорщини — внутрішній стан суспільства. Ця історія тягнеться, ще з 1920 року, коли після війни розпалася австро-угорська імперія. Через що королівство Угорщина втратило території, якими воно керувало. Зокрема, це частина нинішньої Хорватії. В них був вихід до Адріатичного моря. Також королівство контролювало частину нинішньої Сербії, Словаччини, величезну частину Румунії та частину сучасного Закарпаття. З тих пір в них не припинилися реваншистські настрої», — каже експерт.

Він підкреслив, що угорці прийшли в Європу з Сибіру. Вони близькі родичі російських хантів та масів.

«Тому блокування допомоги Україні — це внутрішній стан суспільства. Також тут ще є роль рф, яка також є реваншистською державою, яка хоче переглядів кордонів в Європі. Звичайно, що Угорщина ще має корупційну ренту з рф. Угорщині за зниженими цінами надається газ та нафта», — каже експерт.

За його словами, поки немає механізму для виключення Угорщини з ЄС та НАТО.

«Крім того, проблема в тому, що Угорщина поводить себе дуже обережно, не переходячи за червоні лінії. Однак це відверто ворожа країна, щодо України. Чи є інструментарій впливу? Так — санкції. США вже ввели санкції проти одного банку Угорщини, де була частка уряду рф та Угорщини. На наступний день цей банк припинив існування. Тому будуть здійснюватися кроки для того, щоб приборкати Угорщину»,-резюмує експерт.

Нагадаємо, що Угорщина заблокувала виплату восьмого траншу коштів з Європейського фонду миру в розмірі 500 мільйонів євро на озброєння, яке держави-члени Європейського Союзу передають Україні.