Українцям доведеться вдвічі більше платити за світло — експерт

Влада обіцяла не підіймати тарифи під час війни, а тепер кажуть, що ринковий тариф на електроенергію мав би становити 5,5 гривень за кіловат за годину.

Українцям доведеться вдвічі більше платати за світло
Українцям доведеться вдвічі більше платати за світло

Про це заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Однак це загадка, яким чином енергопостачальні компанії нараховують тарифи. Тобто вони виходять не з собівартості, а з прибутку чи надприбутку. А беззубе НКРЄКП — комісія яка б мала за цим слідкувати, стає на бік приватних енергопостачальників, якими є відомі олігархи. Думаю, що після купівлі розкішних яхт власники енергокомпаній просто вирішили компенсувати ці покупки піднявши тарифи», — каже експерт.

Він підкреслив, що частина електромереж після атак рф, дійсно пошкоджена. Однак, влада збирається вирішувати проблеми в енергетиці за рахунок звичайних споживачів.

«Олігархи могли б не купувати розкішні яхти, а затягти під час війни пояси. Тобто за рахунок цих грошей могли б провести ремонт та модернізацію електромереж. На жаль уряд та НКРЄКП вирішили перекласти всі проблеми на плечі громадян. При цьому нагадаю, що влада обіцяла, що тарифи будуть заморожені і жодним чином не будуть збільшуватися. Війна ще не закінчилася, а вже збираються підвищувати тарифи та податки, перекладаючи тягар війни на плечі звичайних громадян. Тим паче, що у військових забрали надбавки в 30 тисяч, а їх родинам доведеться вдвічі більше платити за світло», — підкреслює експерт.

Він підкреслив, що кількість боржників під час війни збільшилася на 20%.

«Хтось заборгував по кредитам, інші за комунальні послуги. Люди через відсутність доходів під час війни виживають. Однак держава дозволила колекторним компаніям та приватно- виконавчій службі блокувати людям за борги рахунки. Наступним кроком — стане списання грошей з банківської карти та рахунків. Тобто спочатку будуть блокувати рахунки, а потім навіть без відома людей будуть списувати борги за комунальні послуги», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації