Подорожчання проїзду у громадському транспорті Києва є необґрунтованим — експерт

Чиновники просто хочуть вибити додаткове фінансування. Однак їх просто треба саджати за грати за низькокваліфікаційну роботу.

Подорожчання проїзду у громадському транспорті Києва
Подорожчання проїзду у громадському транспорті Києва

Про це в коментарі заявив експерт ГО «Європатруль» В'ячеслав Коновалов.

«Для цього варто подивитися, які ціни на паливо були рік тому. Зараз ціни впала на 10−15%. Найголовніша складова перевезення — це паливо. Тож про які 300% збитковості розповідають в КМДА. Відбувається ситуація, коли чиновники просто хочуть підвищити тарифи під час війни. Чому б тоді не підвищити тарифи на 400 або на 500%. Чиновники просто хочуть вибити додаткове фінансування», — каже експерт.

За його словами, чиновники мають розповісти, які складові собівартості розрахунку проїзду у громадському транспорті подорожчали.

«Наразі реальну собівартість разового проїзду в метро не можна прорахувати, бо в метрополітені її не показують через воєнний стан в країні. Якщо ж брати перед воєнні показники, то вони були дуже завищеними, в першу чергу на ремонтних роботах. Як мінімум на третину. Єдине, що подорожчало — логістика. Тобто вартість доставки запчастин. Проте збитковість не складає на 300%, як про це заявив представник КМДА. Крім того, Київ отримав кілька десятків вагонів від Варшави. Тому у нас немає катастрофічної ситуації з вагонами. Однак дійсно, вагони потребують технічного супроводження, бо вони відрізняються від наших», — каже експерт.

Він наголосив, що чиновники хочуть вирішити проблеми з комунальним транспорт за рахунок киян.

«За такий низькокваліфікаційну роботу праці місцевих чиновників їх просто треба саджати за грати», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор в ефірі каналу заявив, що Київ має готуватися до підняття тарифів.

За його словами, подорожчання проїзду в столиці необхідне для розвитку громадського транспорту. Посадовець переконаний, що як тільки це станеться, відразу ж з’явиться інший транспорт.