Тримає місцеву еліту та вертикаль: хто може стати спадкоємцем влади лукашенка

Якщо в білорусі почнеться збройне повстання проти чинної влади, то в самопроголошеного президента рб олександра лукашенка шансів залишитися на пості не буде.

олександр лукашенко
олександр лукашенко

Про це заявив політолог Віталій Кулик у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«У лукашенка немає спадкоємців, він зробив все для того, щоб нікого не можна було розглядати як його спадкоємця. Транзит влади він не розглядає для себе. І єдиний варіант — це продовження своєї влади якомога довше», — зазначив він.

Експерт припустив, що росіяни можуть готувати свого спадкоємця для білорусі.

«Але шансів на те, що вони проведуть це без негативних наслідків, я не бачу, оскільки лукашенко є тим, хто тримає місцеву еліту та вертикаль. Як тільки росіяни розгорнуть операцію „спадкоємець“, відповідно, вони порушать цей баланс, і почнуться збої в цій вертикалі. Хтось буде незадоволений своїм місцем у новій архітектурі влади, почне підігрувати зовнішнім гравцям, зробить ставку на дестабілізацію, на зміну режиму», — вважає політолог.

Кулик запевнив, якщо опозиція стане при владі, це буде не Світлана Тихановська.

«Я не бачу потенціалу в так званої діаспорної опозиції, не дивлячись на те, що існує Білоруська Платформа, є дипломатична активність. Але це не ті сили, які здатні забезпечити ефективний транзит», — додав він.

Нагадаємо, польський генерал Скшипчак вважає реальною перспективу збройного повстання в білорусі та закликав Варшаву готуватись до цього.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.

Рекомендовані публікації