В Україні церковна лінія іде паралельно з державницькою лінією, — експерт

В Україні сьогодні є розрив. Тобто у нас фактично створюються паралельні реальності: церква живе за одним календарем, люди — за іншим.

Володимир Тетерук і Олександр Саган у програмі "Суспільні діалоги"
Володимир Тетерук і Олександр Саган у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України Олександр Саган у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

Він розповів, що ідеєю реформи Вселенського православ'я в 1923 році було зближення церкви та людей, щоб вони жили в одному календарному ритмі.

«А так виходить, що церква по одному пропонує (старий стиль, новий стиль і так далі), а люди живуть по-іншому. І тому ця ідея знайшла підтримку. Деякі церкви, які в 1923 році в штики зустріли цю реформу, згодом прийняли її та приєдналися», — додав експерт.

24 травня Православна церква України на архиєрейському соборі в Києві ухвалила перехід на новий календар. Професор нагадав, що перехід синхронізований навіть з Українською греко-католицькою церквою, яка теж з 1 вересня переходить на Новоюліанський календар.

За його словами, церковна влада в росії обслуговувала світську владу. Така модель називається цезарепапізм.

«Українська модель формується принципово інакше. Фактично в Україні церковна лінія іде паралельно з державницькою лінією. Іноді вони пересікаються. (…) Загалом ми можемо сказати, що це демократична модель, яка в принципі дозволяла активно розвиватися церкві. Церква бере найкраще із західного та східного християнства», — зазначив професор.

Саган підкреслив, що базова ідея, яка розрізняє українське та московське православ'я, — це іконопис.

«Тобто в Україні він розвивався зовсім за іншими принципами, ніж це було в росії. росія взяла буквально візантійську модель, незмінний візантизм. Вони дуже бояться відступу крок вліво, крок вправо. А в нас українське бароко, барокові ікони — це витвори мистецтва», — підсумував гість програми.