Як підвищення «мінімалки» вплине на економіку і на гаманці українців?

Підвищення мінімальної заробітної плати, яке планується в 2024 році це — часткова індексація інфляції.

Як підвищення «мінімалки» вплине на економіку і на гаманці українців?
Як підвищення «мінімалки» вплине на економіку і на гаманці українців?

Про це i-ua.tv заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Підвищення мінімальної зарплати, яку планує підняти уряд майже на 1000 грн у відсотковому відношенні — 14%, це фактично навіть некоректно називати підвищенням. Адже 14% набагато менше від офіційного показника інфляції, яка за минулий рік склала 26%. Тому таке підвищення — часткова індексація інфляції. В нашому випадку враховуючи воєнний стан та важку економічну ситуацію, спровоковану агресію рф, краще таке підвищення, ніж нічого», — каже А. Новак.

За його словами, підвищення тарифів на електроенергію без зростання зарплати говорить про відсутність продуманої економічної та соціальної політики.

«Зростання тарифів, яке під контролем держави, чомусь випереджає зростання соціальних платежів. Крім того, відсоток зростання тарифів завжди вищій ніж зростання платежів, що призводить до зниження рівня життя переважної більшості українців, які живуть за мінімальними чи середніми соцстандартами. А це більше половини країни. Все це прямий наслідок загальної економічної стратегії України», — каже економіст.

На запитання, де шукати кошти для підвищення, експерт відповів наступне:

«Уряд розраховує на фінансову допомогу західних партнерів, яку Україна зараз отримує. При чому досить не в малих розмірах. Однак бути фінансово залежними від зовнішніх вливань ні в якому разі не можна. Адже вони можуть або припинитися, або зменшитися, і як тоді виконувати соціальні платежі, які за законом не мають права знижувати. Тобто держава не має права знижувати пенсію чи зарплату. А ми розуміємо, що рано чи пізно не буде зовнішньої допомоги в таких обсягах. Вона спочатку зменшиться, а потім припиниться. А в рамках неіснуючої економічної стратегії буде важко підтримувати на більш менш нормальному рівні соціальні платежі», — резюмує експерт.