Український інститут національної пам’яті долучився до Всеукраїнської акції «Єдина Україна»

Національний проєкт «Єдина Україна» втілює Міністерство молоді та спорту у співпраці з партнерами. Мета — поглибити знання з історії України та відкрити для широкого загалу маловідомі факти про наше минуле.

Наприкінці травня — на початку червня 2023 року в межах проєкту співробітниця Західного міжрегіонального відділу Інституту Леся Бондарук читає цикл лекцій про повстання політичних вʼязнів у Норильському, Воркутинському та Кенгріському таборахГУЛАГу до 70-ї річниці початку тих історичних подій.

У шести лекціях спікерка розкриває теми:

  • Гулаг та його в'язні,
  • Норильське повстання,
  • Жіноче обличчя Норильського повстання,
  • Воркутинське повстання,
  • Кенгірське повстання,
  • ГУЛАГ і любов.

Стежити за графіком лекцій та реєстрацією на них можна в телеграм-каналі проєкту. Там же доступні матеріали попередніх лекцій.

Нагадаємо, що 25 травня виповнилося 70 років, як у таборах радянського ГУЛАГу в Норильську розпочалося повстання вʼязнів. Через два місяці, 19 липня 1953-го, повстали також вʼязні у Воркуті. Люди, увʼязнені радянською владою з політичних мотивів, протестували проти системи пригноблення. Українці відіграли у повстаннях знакову роль — вони були їх ініціаторами та активними учасниками. У різних таборах перебіг і завершення повстань були різними. Проте у підсумку протест вʼязнів сприяв демонтажу системи ГУЛАГу, яка, бувши побудованою на рабській праці увʼязнених, відігравала в часи Сталіна ключову роль у радянській економіці.

У 2022 році співробітники Інституту провели 7 лекцій для внутрішньо переміщених осіб у межах онлайн-проєкту «Єдина Україна».