Чия продукція йде на допомогу ЗСУ — відповідь експерта

Практична вся продукція, яка йде на допомогу ЗСУ, українського виробництва. Іноземна допомога приходить для переселенців, і тільки невелика частина — для захисників.

Олексій Якименко та Михайло Апостол
Олексій Якименко та Михайло Апостол

Про це заявив доктор історичних наук, народний депутат України VII скликання Михайло Апостол у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Але щоб попасти Збройним Силам, треба пройти дуже серйозну перевірку. Не так просто завезти що-небудь заради того, щоб годувати наших захисників. Практично вся продукція, крім гуманітарної допомоги, — це наша продукція, це наше виробництво та наші переробники», — сказав він.

За його словами, в Україні не може бути дефіциту, у нас перевиробництво.

«У нас дефіцит зарубіжних ринків, де ми можемо продати, тому що у нас зменшилося поголів'я. (…) Коли ми у 2005—2007 роках виростили 20 мільйонів тонн зернових, в принципі голоду ніхто не відчув. Хтось намагався зробити якийсь дефіцит на гречці, щоб заробити. Сьогодні, навіть якщо в нас близько 2 мільйонів гектарів не буде сіятися, тому що це заміновані поля, це не вплине для нашого споживача на якийсь дефіцит. У нас всюди перевиробництво. Так, на деякі культури у нас збільшиться ціна, але якщо людина бере перець чи черешню по 2 тисячі грн, то їх будуть продавати. Якби їх ніхто не купував, ціна б зменшувалася. Споживачі регулюють ринок. Є велика потреба, значить буде ціна», — пояснив гість програми.

За його словами, якби в Україні можна було продати всю перероблену продукцію, стояли б черги з Африки, Азії.

«Наш підприємець наскільки б швидко все зробив і переробив, що ми б і не помітили. Але цього немає, на жаль. І нам доводиться левову частку продавати сировиною. Тому нас часто називають сировинною країною, а виходу поки немає. Це дуже складно, тому що сьогодні в Україні є до 50% чорноземів усієї Європи, і 11−12% світових. У цих чорноземах росте продукція та більшість продуктів харчування. І переробити неможливо, ми ж не можемо переробити стільки, скільки переробляє вся Європа», — зазначив експерт.

Також у програмі обговорили, чи може росія використовувати кліматичну зброю у війні проти України.

«Я в це не вірю. Не може будь-яка країна, тим більше злочинна росія, та навіть демократична Америка, управляти Богом. Те, що ми самі вороги своєї екології, своєї природи, — це є. Це і викиди парникові, це і розорювання, це і знищення посадок, лісів, це і недотримання технологій, це і злив різних нечистот. Це дійсно є в нас. У світі, в Європі такого немає. Це безмежні штрафи, це кримінальна справа. У нас поки всі роблять, як хочуть», — підсумував Апостол.