Формат 5+2 виконував роль консервування ситуації в Молдові, — політолог

У Молдові буде створений новий формат щодо врегулювання придністровського конфлікту, але головне — без росії.

Придністров'я
Придністров'я

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Як на мене, очевидно, що після війни просто зніметься фактор росії як стримуюючого елемента, який не дозволяє возз'єднатися частинам Молдови воєдино. Відповідно, цілком можливо, що навіть і не буде необхідності створення нової дипломатичної платформи для врегулювання конфлікту, бо тема невизнаної Придністровської молдавської республіки просто може канути в Лету разом із нинішнім кремлівським режимом. Тому треба розуміти, що формат 5+2 по факту виконував роль консервування тієї ситуації, яка є в Молдові з початку 90-х років. По суті він частково виконував роль, яку Москва покладала на Мінські домовленості. Тому, звичайно, я думаю, що після перемоги України у війні з росією ця тема почне рухатися максимально швидкими темпами. Я думаю, там буде формат швидкої реінтеграції території до Республіки Молдова», — пояснив експерт.

Володимир Зеленський на пресконференції по завершенні саміту Європейської політичної спільноти заявив, що Україна не має права на військові дії в Придністров’ї, якщо не буде прохання влади Молдови. Він спростував чутки, які точаться щодо цього, та виключив односторонні дії України на цій території.

«Якщо буде прохання від офіційного Кишинева, якщо ми побачимо прохання безпосередньо президентки Санду, то, звичайно, Україні було б вигідно деактивувати загрозу, яка сьогодні виходить як від російського контингенту, що перебуває на території ПМР, так і від складу боєприпасів. Але Зеленський сказав, що на цьому етапі жодних таких прохань від Молдови немає, тому Україна поважає суверенітет нашої сусідки та сама вчиняти будь-які дії без її згоди не буде», — зазначив Чаленко.

За його словами, окрім політичної дестабілізації та контролю над відповідним регіоном, Придністров’я також важливе для росії через фактори нестабільності України.

«Це просто один з інструментаріїв, яким кремль застосовує політику заморожених конфліктів. І такою контрольованою ескалацією впливає на політичні режими, на життя, на економічну ситуацію в конкретних регіонах. Ми це бачили на території Грузії, на території Карабаху в Азербайджані, у низці місць насправді, і безпосередньо в Україні. Також я думаю, що ПМР вкрай важлива для російських спецслужб з точки зору контролю над нелегальним трафіком. Тобто ми розуміємо, що відбувається наркотрафік або контрафакт до Європейського Союзу. А ПМР є важливою точкою для цих операцій», — вважає політолог.

Нагадаємо, формат 5+2 є єдиним чинним міжнародним форматом придністровського врегулювання. У нього входять представники Молдови та Придністров'я, а також росія, Україна, ОБСЄ (посередники), ЄС і США (спостерігачі).