В Україні чиновники проти встановлення монументів героям — офіцер-фронтовик

Те що, чиновники проти встановлення реальних монументів героям, є ганьбою.

Андрій Павленко
Андрій Павленко

Про це під час ефіру заявив офіцер-фронтовик Андрій Павленко.

«Більшість провладних структур, очільників міст та невеликих населених пунктів, чомусь проти встановлення реальних монументів героям. І це не тільки мери, так роблять багато чиновників. Однак ми ж це робимо для нащадків. Ми завдяки цьому індитифікуємо себе, як націю. Хоча є свідомі мери, їх заступники, які йдуть вперед та знають, що так треба робити. Однак багато тих, хто досі боїться Героїв Небесної Сотні. Вважаю що невручення та забуття Ордена Героїв Небесної Сотні — ганьба та саботаж. Навіщо держава його засновувала, якщо не вручає цей Орден? Одне нагадування про Небесну Сотню, вже підіймає бойовий дух на фронті та в тилу, а ніхто про нього навіть не знає. Це реальна ганьба високопосадовців, які саботують вручення проукраїнської нагороди гідним людям», — каже офіцер-фронтовик Андрій Павленко.

В свою чергу, генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло підкреслив, що така ситуація з вшануванням героїв — лакмусовий папірець на зрілість української держави, як цивілізованої нації.

" Яка не тільки переосмислює історію минулого, а ще й реагує та фіксує та робить висновки з історії, творцями, якої сьогодні є кожен українець. А українські Майдани — це потужна відповідь на колоніальні та загарбницькі спроби рф захопити Україну", — каже Ігор Пошивайло.

Він підкреслив, що Національний музей Революції Гідності активно документує злочини проти культури та цивільного населення в деокупованих регіонах.

«Ми часто зустрічаємо написи в школах, музеях, публічних просторах, які залишили російські окупанти. Вони пишуть, що у всьому винна Революція гідності. Тобто вона стала загрозою для режиму Кремля. Нагадаю, що тодішні міністри освіти намагалися вилучити правдиву інформацію про Майдан з підручників. Для режиму путіна було важливо не допустити легалізацію подій Революції Гідності», — каже експерт.

Він зазначив, що пам'ять має здатність розсіюватися. Тому дуже важливо запровадити інфраструктуру пам’яті.

" Це створення меморіальних комплексів, просторів, вшанування нагородами героїв", — резюмує експерт.