Психолог розповіла, що говорити маленьким дітям під час роботи ППО

Для маленьких дітей під час роботи ППО треба говорити правду, у формі казки.

Що говорити маленьким дітям під час роботи ППО
Що говорити маленьким дітям під час роботи ППО

Про це під час ефіру заявила психолог Оксана Гомель.

«Дорослі, як можуть захищають психіку дитини. В Києві батьки роблять все, щоб діти не відчували, що зараз війна. Тому здається, що в них невелика травма. Хоча захистити дитину від всієї інформації неможливо та не варто. Головне, що, коли поруч стабільний дорослий, дитина витримає будь-яке бомбардування. І це важливо. Адже в залежності від того, як реагують батьки, реагують наші діти. Що саме вплине на дитину, ми не можемо вгадати», — каже експерт.

За її словами, дітям під час роботи ППО треба казати тільки правду.

«Адже дитина відчуває ваші емоції. Крім того, дитина може почути правду в садочку чи від інших. Однак тоді довіра до батьків буде набагато менша. Також дитина може вигадувати свою правду. І знаю випадки, коли у дітей були через це галюцинації.

«Подача інформації має відповідати віку дитини. Одна справа це пояснювати підлітку та інша — пояснювати це семирічній дитині чи дитині 3−4 років. Для маленьких дітей під час роботи ППО треба говорити у формі казки. Це для малечі 3−7 років. Можна придумати казку, що їжачок посварився з зайчиком, міг розвалитися будинок. Однак, вже все добре. У 12 років треба розмовляти, як з дорослими. Головне спочатку підтримати дитину, сказавши, я тебе люблю та завжди буду захищати. Далі треба сказати правду, а потім перекрити чимось приємним», — резюмує психолог.