Україна могла б стати центром, який збирає Європу, — експерт

Україна на сьогоднішній момент могла б стати тим центром, який збирає Європу. При тому, що це країна, яка воює та показує реальні результати у війні.

Олексій Якименко та Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"
Олексій Якименко та Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"

Таку думку висловив експерт PhD із соціології Андрій Кочуков у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Але при цьому Україна, по-перше, не висказує своїх цих амбіцій на подібне створення відповідного центру. А по-друге, вона не висказує свого бажання внутрішнього перетворення. Немає амбіцій на створення власного центру, а є просто бажання приєднатися до блоку НАТО. Не більше ніж. Просте приєднання для того, щоб мати якусь парасольку», — зазначив він.

За його словами, в Україні зараз триває збройний конфлікт, якого Європа не бачила з часів Другої світової війни.

«При тому, що війна в серці Європи, прямо всередині самої Європи з можливістю розростання на весь континент і перетворення на щось більш масштабне. Покоління людей, які зараз стоять біля керма Європи, які не бачили війни, яка була, не мають цього experience (з англ. досвід), що робити з подібними війнами. Вони в ситуації, коли фактично те, на що робили ставку (а не для кого не є секретом, що ставку робили на континентальний контроль) — покладалася на росію. І в цей момент росія виступила як агресор, вона просто порушила цю ідею. І зараз багато хто не може прийти до тями», — пояснив Кочуков.

Гість програми вважає, що в українському суспільстві існує ідея.

«Але ця ідея не є в межах суб’єкту, який називає себе державою. Тобто люди, які перебувають у цьому суб’єкті, які називають себе державою, чиновники, вони не є носіями цієї ідеї. А ідея є всередині суспільства. Так, вона ще не проговорена, вона не зафіксована, про неї тільки дехто деколи каже. Але я дивлюся, що ця ідея проскакує в багатьох людей, різних, не пов'язаних між собою», — додав він.

Рекомендовані публікації