Каховська ГЕС не підлягає відновленню — еколог

За даними Укргідроенерго гребля відновленню не підлягає.

Каховська ГЕС
Каховська ГЕС

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив еколог В’ячеслав Потапенко.

«Окупанти внаслідок підриву дуже сильно зруйнували греблю. За даними Укргідроенерго гребля відновленню не підлягає», — каже еколог.

Він підкреслив, що велика хвиля пійшла вниз і це спричинить значні наслідки для України.

«Вона йде вздовж річки Дніпро. Тому рівень у Дніпровсько-Бузькому лимані піднімиться завтра вночі. Також рівень води підніметься біля Миколаїва, Очакова, також затопить Кінзьбурську косу. Підтоплюються населені пункти, можуть бути жертви. Зносяться підприємства, пошкоджуються будівлі, будуть зруйновані та пошкоджені мости. Зокрема, це стосується херсонського мосту».

За його словами найбільша проблема, що знижується рівень Каховського водосховища.

«Його зробили для створення каналів. Звідти йде Кримський та Таврійський канали для зрошення. Також йде канали вбік Кривого Рогу. На ньому знаходяться міста та промислові підприємства металургійного циклу. В результаті багато населених пунктів будуть позбавлені централізованого водопостачання. Це може бути досить катастрофічно для маленьких містечок та сіл. Загине багато риби. Влітку водорості та риба почнуть розкладатися, тому можуть бути спалахи інфекційних хвороб. Також постраждають біосферні заповідники», — резюмує експерт.