Навіщо в Україні створять веб-портал Дія. Цифрова громада та чим це може загрожувати

Застосунок «Дія» намагаються масштабувати та нав’язати великій кількості людей. Не виключаю, що під вибори.

В Україні створять веб-портал "Дія. Цифрова громада
В Україні створять веб-портал "Дія. Цифрова громада

Про це в коментарі заявив фахівець з інформаційної безпеки Костянтин Корсун.

«Дія» має безліч невирішених питань стосовно безпеки. До речі, ми з колегами склали повний перелік проблем цього застосунку. Існуюча «Дія» має 22 проблеми. Для чого робиться ще один вебпортал «Дії»? Цей застосунок намагаються масштабувати та нав'язати великій кількості людей. Адже деякі послуги можна отримати лише через «Дію». Тому люди просто змушені нею користуватися. Не виключаю, що новий веб- портал створюють, як політичний інструмент. Можливо, напередодні виборів «, — каже експерт.

Він наголосив, що держава не гарантує безпеку персональним даним, які є в «Дії». Крім того, експерт не розуміє навіщо створювати ще один портал «Дія» для громад.

«По- перше, треба спитати, чи потрібно це громадам? Особисто я в цьому не впевнений. Тим більше, якщо це буде централізоване рішення і багато громад буде оцифровано, з точки зору безпеки, це погано. Адже хакер, зломавши один, навіть супер захищений вузел, отримує доступ до всієї централізованої інформації. В сучасних практиках кібербезпеки так не роблять. Тому „Дія“ сумнівний проєкт з точки зору безпеки та захисту персональних даних. Хоча він подавався, як швидкий успіх чинної влади», — каже експерт.

На запитання, чи можуть посередники отримати дані з «Дії», фахівець відповів наступне:

«Таке може бути, але чи правда це, сказати неможливо. Немає жодної інформації, яку можна було б перевірити. Однак такі загальнонаціональні додатки мають містити відкритий код, щоб подивитися, що там немає прихованих бекдорів (чорних ходів). Взагалі проєкт „Дія“ з точки зору кібербезпеки доволі сумнівний та непродуманий. Так не робить жодна демократична країна в світі, де уряд з повагою ставиться до безпеки користувачів. В Україні ж влада просто продовжує масштабувати цей проєкт, нав'язуючи нові веб- портали, ігноруючи безліч зауважень стосовно безпеки», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів ухвалив постанову що функціонування веб-порталу «Дія. Цифрова громада». Портал спрямований на цифровий розвиток, цифрову трансформацію і цифровізацію на місцевому та регіональному рівні.