У нас немає іншого шляху розвитку, крім республіканського, — експерт

Для того, щоб побудувати щось нове, спочатку треба зрушити надбудови. В Україні дуже класний фундамент, у нас ідея республіки лежить на генетичному рівні.

Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"

Просто заявив експерт PhD із соціології Андрій Кочуков у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Зараз проблема в тому, що бюрократія має владу. Тобто вона не виконує функцію, вона приймає рішення. У цьому проблема. А через те, що в неї є центричність на самовиживання, не більш того, то всі рішення, які вони приймають, пов'язані саме з виживанням власного суб’єкта. І це не пов'язано з життям нашого суспільства взагалі, вони заблокували себе. Немає цього діалогу, є тільки монолог в одну сторону. Тільки декларація, тільки висказування якихось речей. Для цієї системи говорити із суспільством значить сказати, що в них проблема з розділенням особистості», — пояснив він.

За його словами, є два роди лідерів: «лідер бронівічка» та «лідер-вчитель».

«Є лідери, яких можна назвати „лідер бронівічка“ — людина, яка може вилізти на броневік і сказати „вперед“, і всі за нею пішли. Але, як правило, такі люди революційно налаштовані або пасіонарні — ті, які одержимі, у пристрасті одержимі до змін. Вони можуть щось підірвати, вони можуть здвинути якусь ситуацію з місця. Але ці люди не мають потенціалу на те, щоб збудувати. Тому за цими „лідерами бронівічка“ повинні прийти лідери, які будуть розбудовувати. Я їх називаю „лідери-вчителі“, які прийдуть і будуть наставляти інших людей, просто показувати якісь моменти для того, щоб створити умови в суспільстві, змінити цей суспільний патерн, змінити цю парадигму мислення, цей момент, в якому перебуває суспільство», — сказав гість програми.

Першим видом лідерів можуть бути військові, зазначив експерт. Саме вони прийдуть і здвинуть усе з місця.

«Але за ними треба, щоб прийшли інші люди, які вміють будувати, враховуючи наші особливості, нашу культуру, специфіку нашого народу. (…) А такі люди в нас є. У нас є такі експерти, які це можуть збудувати, які знають, як це робити. Просто питання в тому, яким чином їх зацікавити, як створити ці умови», — підкреслив Кочуков.

Однак, на його думку, для того, щоб людина донесла свої знання, вона повинна мати авторитет. Також рівень амбітності має бути відповідним, щоб внутрішня мотивація була про створення, а не про самоствердження.

«Ці люди повинні бути зараженні ідеєю того, що в нас немає нашого суспільства, враховуючи нашу культуру, нашу історію, наше все. У нас немає іншого шляху розвитку, крім республіканського, коли є відповідальність усіх і кожного за все навкруги. Тобто ти береш відповідальність за себе передусім і відповідальність за себе перед суспільством, а суспільство бере відповідальність за тебе. І це не колективна відповідальність, а особиста», — додав він.