Еколог розповів, що буде з Запорізькою АЕС після підриву Каховської ГЕС

Вибух на ЗАЕС прирівнюється до зброї масового ураження, тому це буде військовим злочином.

що буде з Запорізькою АЕС після підриву Каховської ГЕС ?
що буде з Запорізькою АЕС після підриву Каховської ГЕС ?

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив еколог В’ячеслав Потапенко.

«Через підрив Каховської ГЕС виникне проблема з водозабезпеченням ЗАЕС, яка знаходиться під контролем росіян. На ЗАЕС є запаси води, можна налагодити постачання та підкачувати її насосами. Сподіваюсь, що міжнародні організації знайдуть можливість вплинути на цю ситуацію та запобігти ядерній катастрофі. Україна має звертатися в першу чергу до МАГЕТЕ та ООН, щоб міжнародні організації тиснули на росіян, щоб вони забезпечили водопостачання для блоків АЕС. Згідно міжнародних угод саме окупанти несуть відповідальність за окуповану ними територію перед міжнародним співтовариством», — каже еколог.

За його словами, вибух на ЗАЕС прирівнюється до зброї масового ураження, тому це буде військовим злочином. Тому рф виставлятимуться рахунки за цей злочин.

«Через це постраждають екосистеми, особливо ті, що внизу Дніпра. В тому числі природоохоронні та біосферні заповідники та заказники. Величезний простір залишиться без води. Без деокупації відновити цю територію неможливо. Крім того, через знищення Каховської ГЕС відбулося засолення ґрунтів аж до Чорного моря. Ми стикнулися з новим викликом, коли в результаті бойових дій було ліквідовано велике водосховище. Цим питанням довгий час доведеться займатися, і санітарними екологічними проблемами навіть на підконтрольній території, у зв’язку з пониженням рівня води. Будуть змінюватися екосистеми. Тобто наслідки від підриву ГЕС є катастрофічними», — зазначає еколог.

Він підкреслює, що відновити екосистеми через знищення Каховської ГЕС неможливо.

«Будівництво такої греблі — питання років, навіть, якщо це робити швидко. Будуть створюватися нові екосистеми. Це катастрофічне явище для природоохоронних територій.