Пенсійна реформа: під егідою уряду створять фінансову піраміду — експерт

Кабмін повернувся до ідеї створення повноцінного фондового ринку для пенсійної реформи, щоб створити фінансову піраміду для приватних фондів та нажитися на українцях.

Пенсійна реформа
Пенсійна реформа

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

Те, що під час війни уряд, особливо Шмигаль намагається протиснути так звану пенсійну реформу, щодо запровадження пенсійної накопичувальної системи. Це просто диву даєшся. Тим більше, що є сотні звернень та висновків, як українських та міжнародних фахівців, міжнародних фінорганізацій, таких, як Світовий банк та МВФ. Вони писали листи на очільників уряду та держави, що під час війни та важкої економічної кризи, запроваджувати накопичувальну пенсійну систему передчасно. Вони пояснювали, що досвід наших сусідів поляків, чехів, угорців, вказує на те, що є ряд умов, які мають бути для успішного запровадження пенсійної реформи. По- перше, це вдалий економічний розвиток країни хоча б декілька років поспіль. По — друге - суттєве зростання доходів населення та розвинений фінансовий фондовий ринок в країні, можливості уряду забезпечити 100% гарантії збереження пенсії. Також має бути приборкана інфляція, а дохідність на пенсійних рахунках хоча б на 3% перевищувала інфляцію. У нас в минулому році 30% інфляція, в цьому 30%. Це призведе до того, що під егідою уряду буде створена велика фінансова піраміда, а пенсійні гроші згорять в полум’ї інфляції. Це виглядає, як шкідництво проти пенсіонерів", — каже експерт.

Він підкреслив, що за цим стоїть нардеп від «Слуги народу» Г. Третьякова та асоціація приватних страхових компаній, які розорили українські банки.

«Тепер їм не терпиться покрутити пенсійні кошти. Їх не цікавить кінцевий результат — лише прокрутити кошти. Чи отримають щось з цього пенсіонери, їх не хвилює. Вони так прописують законодавство, що керувати цими грошима будуть приватні фонди. А людям, які стоять за цими фондами, хочеться забрати мільярди грошей. Збагатися за рахунок простих українців. Заради цього все і робиться. При цьому, ще до війні міжнародні дослідження показали, що в Україні приватні пенсійні фонди, а їх 64 — в нинішніх умовах не є рентабельними. Вони закінчили з негативним балансом. А ми ще хочемо зробити державний пенсійний фонд і всіх туди примусово затягнути, щоб був такий же негативний результат», — каже А. Павловський.

Він нагадав, що близько 10 років тому спритні керівники приватного пенсійного фонду НБУ вивели гроші в офшори.

" З тих пір ніхто не може їх знайти. А 11 тисяч працівників Нацбанку залишилися ні з чим. Тепер це хочуть зробити в межах країни. А це виглядає, як шахрайство та намагання заробити кошти на біді людей, прибравши до рук пенсійні накопичення українців «, — резюмує А. Павловський.