В Україні з 1 липня значно може здорожчати бензин та автогаз — експерт

Якщо з 1 липня цього року запрацюють довоєнні акцизи, а ПДВ буде в розмірі 20%, тоді ціна на пальне зросте понад 10 грн.

В Україні з 1 липня значно може здорожчати бензин
В Україні з 1 липня значно може здорожчати бензин

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

«З липня планують скасувати обмеження, які працювали впродовж останнього року. Тобто знижений ПДВ з 20 до 7% та знижені активі. Тому розглядаються декілька варіантів. А законопроєкт № 9348, який суттєво підвищує ставки акцизу на пальне з 1 липня, лише один з варіантів. Дискусія стосовно розміру оподаткування буде тривати. Тому є декілька варіантів змінення ситуації», — каже експерт.

За його словами, якщо нічого не будуть роботи, то з 1 липня цього року запрацюють довоєнні акцизи, а ПДВ буде в розмірі 20%. Тоді буде суттєве подорожчання палива.

«Точні цифри сказати складно, адже є багато трейдерів, які по- різному підходять до цінової політики. Однак це буде подорожчання понад 10 грн. Якщо казати про законопроєкти, які зараз на розгляді, то один з них залишає акцизний податок на зниженому рівні. Він лише повертає ПДВ на рівень 20%. В цьому разі подорожчання бензину та дизпалива буде на 2−3 гривні. Все залежить від марки та трейдера. Також десь на гривню здорожчає автогаз, у разі якщо буде повернено лише ПДВ. А якщо запроваджено акцизний податок на нижчому рівні, ніж було до війни, то пропорційно зростуть ціни. Тому ми маємо різні варіанти, які передбачають збереження нинішнього рівня цін, якщо буде продовжено термін дії пільгового оподаткування і аж до зростання вартості бензину та дизпалива понад 10 грн в разі, якщо будуть повернені податки у довоєнному обсязі», — резюмує