На Київщині заборонили діяльність УПЦ мп: коли це відбудеться по всій Україні?

На Київщині заборонили діяльність УПЦ мп. Однак це радше носить декларативний характер.

На Київщині заборонили діяльність УПЦ мп
На Київщині заборонили діяльність УПЦ мп

Про це в коментарі заявив доктор філософських наук, професор Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк.

«Треба враховувати, що такі рішення обласних рад носять радше декларативний характер, реально вони поки що не особливо діють. Треба юридичне забезпечення, щоб розірвати необхідні договори з релігійними громадами, а також знайти підстави для цих договорів. Це доволі складний процес. Чому Київ ще не пішов на такий крок? Рішення міста залежить від депутатів. Очевидно, що в їх середовищі є люди, які так чи інакше симпатизують московському патріархату, тому вони і не поспішають», — каже експерт.

За його словами, виникатиме питання, щоб юридично забезпечити діяльність цих громад.

«Якщо є рішення обласної ради про те, що на території області заборонити діяльність мп, то все одно вона не припиняє свою діяльність. Наприклад, в Рівненській області чимало громад московського патріархату продовжують діяти. Хоча певна частина переходить до ПЦУ. Тому, якби Київрада та КМДА зробили певні кроки в цьому плані, то цей би процес прискорився. І тут питання не тільки у Києво- Печерській Лаврі. Хоча договір про оренду з мп було розірвано, він не чинний, однак ченці Лаври продовжують знаходитися в стінах монастиря. Також вони збираються судитися та виходити на акції протесту. В Києві зареєстровано багато громад мп. Причому деякі з них зареєстровані незаконно. Тому в цьому плані треба навести порядок», — каже експерт.

Він зазначив, що зараз готується законопроєкт, щоб заборонити весь московський патріархат в Україні.

«Однак варто бути готовими, що віруючі мп нікуди не поїдуть. Вони залишаться», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Київська обласна рада підтримала звернення до ВР щодо законодавчого врегулювання заборони діяльності на території України релігійних організацій Української православної церкви, яка має церковно-канонічний зв’язок із російською православною церквою, є її структурним підрозділом і перебуває у відносинах підпорядкування, передає пресслужба облради.