Це не анонсування дати, це визнання можливості, — політолог про розмову Шольца та путіна

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що незабаром планує поговорити з президентом росії володимиром путіним по телефону. Пообіцяв вимагати у глави кремля виводу військ з України.

володимир путін й Олаф Шольц
володимир путін й Олаф Шольц

Заяву Шольца прокоментував політолог Віталій Кулик у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Це не анонсування дати, це визнання можливості. Список питань, які Німеччина та росія мають обговорити, зокрема, включають реалізацію формули Зеленського з урегулювання ситуації. І вона є системоутворюючою та основною з позиції Німеччини», — зазначив він.

За його словами, Шольц очолює коаліцію, до якої входять різні політичні групи, а позиції соціал-демократів у німецькому суспільстві погіршилися. Тому канцлеру Німеччини доводиться балансувати між «прихильниками жорсткої лінії» та тими, хто вважає, що відносини з росією можна перезапустити.

«Таким чином, говорячи про розмову з путіним, Шольц робить меседж поміркованим прихильникам перезапуску мирного діалогу та прихильникам демократичного шляху з вирішення війни в Україні. Також Шольц так намагається вирішити й внутрішньополітичні проблеми, з якими зіштовхнулася його коаліція», — додав експерт.

Політолог підкреслив, що якщо така телефонна розмова відбудеться, то це буде обмін баченнями між Берліном і Москвою, а не переговори.

«Поки що Німеччина не декларувала відмову від курсу підтримки України, у тому числі збройної. Німеччина поки цю позицію не змінює. Але варто завжди розуміти, що там є потужна група лобістів теми замирення з росією. І хто б не був німецьким канцлером, він буде намагатися загравати з цією групою інтересів. А до неї входять не лише політики, але й потужні лобістські угрупування бізнесу, які залежні від росії», — пояснив Кулик.

Він не думає, що Олафа Шольца можна змінити однією телефонною розмовою.

«Шольц — фігура, яка очолює певну коаліцію конкуруючих між собою політичних сил. І, відповідно, якщо є консенсус еліт в Німеччині, то повпливати на його особисту позицію достатньо складно. Шольц — це не харизматичний лідер політичної партії, це функціонер, який є технократом, а не ідейним натхненником. Тому його позиція буде ґрунтуватися на позиції своїх партнерів і власне політичної партії», — сказав експерт.

Кулик наголосив, що Шольц радикально відрізняється від політика Шредера.

«Коли Шредер був лідером соціал-демократів і канцлером Німеччини, то він піддавався особистому впливу Москви. Його можна було мотивувати власним інтересом, залученням до якихось бізнес-проєктів. Він і став представником російського бізнесу в Німеччині. То Шольц зовсім іншої ваги та іншого типу людина. Це дійсно функціонер, який виконує роль канцлера, це не людина, яка визначає політику своєї політичної партії, він її лише очолює», — підсумував політолог.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.