«Не тільки ботулізм»: які захворювання можуть виникнути внаслідок підриву Каховської ГЕС

Окрім затоплення населених пунктів через підрив Каховської ГЕС, є ще одна небезпека — забруднена вода. Води Каховського моря розмили кладовища, скотомогильники, підняли каналізацію, також у Дніпро потрапила велика кількість нафтопродуктів.

Затоплена Каховська ГЕС внаслідок підриву російськими окупантами
Затоплена Каховська ГЕС внаслідок підриву російськими окупантами

Голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко в коментарі телеканалу I-UA.tv розповів, які хвороби може провокувати забруднена вода.

«Зараз спостерігається масштабний мор риби. Існує небезпека зараження не тільки ботулізмом, але навіть і холерою», — зазначив він.

Еколог Руслан Гаврилюк відмітив, що рибу, яка залишиться на осушеному дні, неможливо буде зібрати.

«Особливо якщо вона день-два полежить на сонці, почнуться процеси її розкладання, утворення небезпечних речовин. Це вже епідеміологічна загроза і для місцевих жителів. Для того, щоб не було цієї загрози, потрібно прибрати всю ту рибу. Фактично її треба знешкоджувати. А ми маємо лінію фронту. Питання в тому, чи буде можливість її зібрати. Окрім цього, треба мати установки з утилізації», — пояснив він.

Панасенко сказав, що найчастіше забруднена вода викликає такі хвороби як ботулізм, холера, дизентерія, Гепатит, А і В.

«Це все хвороби, які передаються через забруднену, заражену воду. Наприклад, холера — це дуже складна хвороба, яка потребує багато зусиль медичного персоналу та, звісно ж, недешевих ліків. Тому в цей період треба, навіть у Києві, воду кип'ятити. Ні в якому разі не пити воду з-під крана. Навіть зуби бажано чистити не водою з-під крана, не водою з відкритих водойм, а краще та безпечніше все це робити кип'яченою водою», — додав експерт.

За його словами, у містах все ж таки за станом води спостерігають. Її обробляють розчином, який знешкоджує ці мікроби, що викликають хвороби та інфекції. Гірша ж ситуація на окупованих затоплених територіях. Але не дивлячись на сучасні засоби, наголосив голова профспілки, слід бути обережним. Також не можна вживати рибу та м'ясо тварин, які загинули.

«Звісно, це величезне лихо, це величезна екокатастрофа, штучна катастрофа, яку зробили ці рашистські терористи. Це країна нелюдів, які просто нас, українців, ненавидять. Вони давно шукали, якої біди українцям заподіяти. Зараз у нас є друга небезпека — Запорізька АЕС. Там все заміновано, як і на Каховській ГЕС. Рівень води в тому, що залишилося від Каховського моря, теж падає. Існує небезпека, що на ставки-охолоджувачі атомної станції теж може не вистачити води», — нагадав Панасенко.

На його думку, допомогти Україні можуть світові лідери.

«Можливо, запровадити санкції більш значущі, більш вагомі. Я думаю, що ядерних іграшок путлера вже ніхто не боїться, тим більше Patriot показали свою ефективність. Що більше путлера боятися, то більше російська імперія живиться цим страхом. Їх не треба боятися. І тільки міжнародна солідарність може зупинити це зло планетарного масштабу. Правду казав Рональд Рейган, коли називав Радянський Союз „імперією зла“. Вона була, є і буде „імперією зла“, поки не щезне», — підсумував він.